Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, konstaterede i sin beretning på foreningens årsmøde onsdag i Fredericia i forbindelse med Nutrifair, at der ikke er meget finansiel råstyrke tilbage i dansk landbrug, og at der derfor er behov for at give landbruget lov til at producere som i nabolandene.

- Vore værdier er smuldret væk de seneste år. Vi er alle blevet fortalt, at bankerne skal sikre sig, at værdierne, de belåner, er tilstede. Hvis bankerne et kort øjeblik skulle glemme det, så kommer Finanstilsynet og svinger køllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen luft i hjulene

Men hvordan har man tænkt sig, at vores produktionsapparat skal kunne koste penge, når man lukker luften ud af hjulene, sprgte Henrik Mortensen og pegede på, at dansk landbrug i 25 år har skullet leve med fuldstændigt tåbelige regler for gødskning af markernwe.

- Det koster os ikke under 1.500 kroner pr. hektar eller for mit vedkommende 543.000 kroner pr. år, da vi driver 362 hektar.

Katastrofale konsekvenser

- En så voldsom begrænsning af produktionsretten har katastrofale konsekvenser for værdien af jorden. Jord der ikke giver et afkast, kan selvfølgelig ikke koste penge, konstaterede Henrik Mortensen og henviste til Troels Troelsen fra CBS, som ved flere lejligheder har skrevet, at 1000 kroner i mistet indtjening er lig med 30.000 kroner mindre værdi pr. hektar.

- I mit tilfælde svarer det til 10,4 millioner kroner mindre på egenkapitalen. Prøv at gange det ud på hele Danmarks landbrugsareal, sagde han.

Fat det dog!

Henrik Mortensen skyder på den baggrund med skarpt mod regerings for ikke at forstå situationens alvor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alligevel har vi en minister i Miljøministeriet, som ser ud til ikke at have forstået noget som helst af, hvad der er ved at ske. Hun fremlægger endnu mere af det samme: reduceret kvælstof. Så fat det dog, uden kvælstof gror der ingenting på markerne, sagde Henrik Mortensen henvendt til miljøministeren.

- Jeg tror ikke, vores miljøminister har forstået alvoren, og hun har ikke kraften til at gå imod embedsværket i sit eget ministerium. En tidligere ansat i Miljøministeriet i over 30 år, Claus Hansen, har i den seneste tid beskrevet, hvad det er for en administration, der er tale om i det ministerium, sagde han med henvisning til Claus Hansens afsløringer, som Maskinbladet har bragt frem.