- Vores drikkevand er i krise.

Så klar var udmeldingen fra Radikale Venstres Ida Auken i torsdagens samråd med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om fund af svampemidlet dimenthylsulfamid (DMS) i drikkevandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det var ministeren ikke enig i.

- Det er vigtigt at vi agerer på fundet af DMS, og det har vi allerede gjort. Det er også vigtigt, at vi ikke bidrager til at skabe en unødig panik, lød det fra ministeren.

Skal håndteres voksent

Cirka hver fjerde vandværksboring er undersøgt for DMS af Geus, og resultaerne viser fund af svampemidlet i 30,7 procent af de undersøgte boringer. I 8,2 procent af de undersøgte boringer er fundene over kravværdien.

Ministeren hæfter sig dog ved, at fundene ikke er vurderet til at være sundhedsskadelige.

- Det er vigtigt at fremhæve, at det i en vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed lyder, at fundene ikke udgør en sundhedsrisiko, lød det fra ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige sådan mener han, man bør tage med in mente, at fundene er gjort, fordi man netop har ledt efter dem.

- Når vi går ud og leder efter flere stoffer, så vil vi med al sandsynlighed også finde flere stoffer, og det skal vi håndtere voksent og sagligt, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Stolt af aftale i valgår

Det var Ida Auken (R), Christian Rabjerg Madsen (S) og Trine Torp (SF), der havde indkaldt ministeren til samrådet.

Og selvom ministeren flere gange understregede, at der ikke er sundhedsrisiko ved de fund, man har gjort, tog oppositionspartierne det ikke for gode varer.

- Hvordan kan vi sikre, at vi ikke skal fortynde grundvandet i fremtiden?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kan ministeren garantere, at moderstofferne fra DMS ikke anvendes som biocid?

Sådan lød nogle af spørgsmålene fra oppositionspartierne, og ministeren henledte flere gange opmærksomheden på en bred tillægsaftale, som blev indgået i januar mellem regeringen, DF, S, SF og Radikale Venstre.

- Den tillægsaftale til pesticidstrategien er noget, vi kan være stolte af. Det er en aftale, vi har lavet i et valgår, og det ved vi allesammen godt kan være lidt vanskeligt. Jeg synes, vi fik lavet en god aftale. Det er nok noget af det, jeg har lavet i dansk politik, som jeg er mest stolt af, lød det fra ministeren.

Ikke mindre bekymret

Han fremhævede samtidig, at flere initiativer allerede er sat i værk for at beskytte drikkevandet mod blandt andet DMS. Blandt andet er Miljøstyrelsen ved at udforme oplysning til borgere om, at korrekt bortskaffelse af ældre træbeskyttelse, der kan indeholde DMS, er vigtigt. Samtidig vil man tage beskyttelsen mod brug af DMS op på EU-niveau.

Men selvom ministeren flere gange henledte opmærksomheden på, at der altså ikke er en sundhedsrisiko ved fundene af DMS i det danske drikkevand, så var det ikke nok for Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er ikke et samråd, hvor jeg går mere rolig herfra. Jeg synes, vi skal indkalde til forhandlinger på det her område, så vi kan blive enige, lød det fra Ida Auken.

Det var ministeren ikke uenig i.

- Hvis der ikke kommer andet ud af vores tid sammen her, så synes jeg, der er brug for en gennemgang af det fra nogle mennesker, som ved noget, og som ikke bare synes noget om det, sagde han.