Der er heldigvis mange, som fortsat tror på en fremtid i dansk landbrug, men for nogle kan det være nødvendigt at få et overblik over økonomien, før det er for sent.

De steder hvor det ser værst ud, kan begreber som konkurs, rekonstruktion, akkord og gældssanering komme på tale. Chefadvokat hos LN Advokater, Mads Kringelbach, oplever, at det ikke nødvendigvis altid er de samme årsager der gør, at den enkelte landmand er i en økonomisk krise. Derfor opfordrer han landmænd til at kontakte sine rådgivere inden kassen er tom.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er næsten altid når likviditeten strammer til, at man for alvor mærker, at den er gal. På det tidspunkt kan man typisk ikke betale sine regninger, og det er da også her, at man taler om konkurs, rekonstruktion, akkord og gældssanering. Men kan den enkelte landmand se, hvor det bærer hen ad, så er det bare om at minimere tabet, siger Mads Kringelbach.

Minimér tabet for alle parter

Det har store konsekvenser for de involverede parter, at skulle gennemføre konkurs, rekonstruktion eller lignende. Det medfører økonomisk tab, og det tager tid. Hvis man kontakter sine rådgivere i god tid, kan man planlægge bedst muligt og dermed minimere tabet - både for sig selv, men også for de andre involverede, altså bank, kreditforening, leverandører og så videre.

- Det største tab får alle typisk ved konkursen - den er ofte også sidste udvej når de økonomiske vanskeligheder er blevet store. Ved en konkurs mister landmanden endegyldigt rådigheden over virksomheden og ejendommen. Det er kuratoren som skal sælge alle aktiver, og aktiverne skal også sælges indenfor en kortere tidshorisont - man kan altså ikke i "ro og mag" sætte aktiverne til salg. Der bliver med andre ord hårdt og brutalt sat en streg i sandet, siger Mads Kringelbach.

Men det behøver ikke at komme så langt, hvis man får professionel hjælp i tide. Måske bliver løsningen en afvikling af bedriften, men Mads Kringelbach vurderer, at man i sidste ende vil sidde med bedre kort på hånden.

- Det er ikke nemt at vælge, hvilken vej man skal gå for at finde en løsning på de økonomiske vanskeligheder. Det tager tid, at få overblik og gennemføre det. Derfor kan jeg kun gentage min opfordring om, at tale med rådgiverne i god tid inden det står alt for galt til, siger Mads Kringelbach.