Klimaet i Danmark er allerede påvirket af de globale klimaforandringer, og det ses blandt andet ved øget nedbør, varmere vintre samt kraftigere storme. I de danske skove kan påvirkninger ses på både en øget mængde stormfaldne træer, samt skovbunden, som er langt mere blød. På sigt kan konsekvenserne blive store for de klimafølsomme træer, der har en lang produktionstid. For eksempel er nåletræerne følsomme overfor storme og nedbør, mens rødgran er følsomme overfor temperaturstigninger.

Skoventreprenørernes arbejde

- Vi kan kun forvente at klimaændringerne også på sigt vil give svært fremkommelige skovområder, og vi er nødt til at ruste vores maskiner til at kunne håndtere dette.

- Bjørn Willemoes, medejer af Brdr. Willemoes

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under skoventreprenørernes arbejde i skovene, anvendes stadig kraftigere og tungere maskiner for at de kan opretholde effektiviteten. Dette kombineret med den øgede mængde nedbør, kan være for hårdt for skovbunden. Derfor søger skoventreprenørerne maskiner, der både lever op til behovet om effektivitet, og som kan være skånsomme ved skovbunden. Dette løste Brdr. Willemoes Skovservice ved at investere i Danmarks første Raptor 300. Nu udfører de grenknusning med en bælteknuser, som kan komme frem i et meget kuperet terræn, og samtidig passe på skovbunden grundet et meget lavt marktryk. Raptor 300 har nemlig et mindre marktryk end det skovarbejderens fodspor efterlader sig i skovbunden.

- Vi har nu kørt med Raptor 300 siden september sidste år, og vi er meget tilfredse med den måde vi nu kan løse opgaver i meget kuperede områder og stadig passe på skovbunden, fortæller medejer Bjørn Willemoes.

"Big foot" i de danske skove

Et alternativ til bælter på maskinen er at skifte til meget brede dæk, som også kaldes Big Foot.

Hos Brdr Willemoes Skovservice har man valgt at montere 940 mm brede dæk på sin HSM208 flisfrakører for at afhjælpe udfordringen med skovbunden. Med disse Big Foot dæk fylder dækkene næsten en tredjedel af maskinens totale bredde, og et langt lavere marktryk opnås.

- Vi kan kun forvente at klimaændringerne også på sigt vil give svært fremkommelige skovområder, og vi er nødt til at ruste vores maskiner til at kunne håndtere dette. Derfor er vi nødt til at tænke mere i alternative løsninger, og forventer at dette kan være en af løsningerne, der skal anvendes fremadrettet, fortsætter Bjørn Willemoes.