Østjysk Landboforening har efter en del jurisk tovtrækkeri fået sat gang i en velgørende fond, der skal tilgodese unge landmænd under uddannelse.

Fonden er oprettet med midler fra boet efter landmanden Rasmus Peter Nielsen, der døde for fire år siden. Rasmus Peter Nielsen drev en stor gård ved Slagballe i nærheden af Brædstrup, og i sit testamente havde han skænket en millionformue til foden. Men der skulle gå hele fire år, før fonden blev stiftet, især fordi det trak i langdrag med det juridiske arbejde, skriver Horsens Folkeblad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo fantastisk, at en ældre landmand ville oprette en fond, der kan komme unge landmænd til gavn, siger Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening.

Rasmus Peter Nielsen døde barnløs, men testamenterede også en del af sin formue til en trofast medarbejer gennem 40 år, Søren Kristensen, og til et tæt familiemedlem.

Legater i 2020

Østjysk Landboforening havde håbet på, at man kunne være klar til at udbetale de første legater i forbindelse med landboforeningens generalforsamling i marts, men der kommer sandsynligvis til at gå et års tid mere, lyder det fra foreningens formand Henrik Nielsen.

- Vi har anbragt penge hos et forvaltningsselskab, som investerer penge for os. Det er et sted, hvor mange fonde anbringer deres penge for at få et afkast af hovedstolen. Men vi når næppe at få udbytte til at kunne udbetale legater allerede i marts. Man skal have haft pengene til at stå et års tid, så det bliver sandsynligvis først i 2020, at vi kan udbetale noget, forklarer Henrik Nielsen.

Formanden fortæller, at hovedstolen i fonden er 8,2 millioner kroner, og de penge skal så skabe noget afkast. Man må ikke tage af egenkapitalen, står der i fundatsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sit testamente havde landmanden lagt op til, at der hvert år skal udbetales 10 legater af hver 25.000 kroner til unge landmænd.

- Efter hvad vi umiddelbart har fået oplyst, kan der sikkert godt blive udbetalt legater i den størrelse. Vi ved det selvfølgelig ikke endeligt, men vi vurderer, at det kan blive tæt på de beløb, siger Henrik Nielsen.

- Ud over at det tog lang tid, er jeg tilfreds nu. Det er jo fantastisk, at en ældre landmand ville oprette en fond, der kan komme unge landmænd til gavn, understreger formanden.