Miljøteknologiordningens efterårsrunde er i gang, og inden længe skal ansøgningerne være inde. Men netop nu advarer chefrådgiver i rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik i Herning, Flemming Hedegaard landmændene mod at bekoste konsulentpenge på en ansøgning, som alligevel ikke giver pote.

- Min pointe er, at jeg vil spare landmændene for udgifter ved ikke at sende ansøgninger ind, som de alligevel ikke får tilskud til, siger Flemming Hedegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ansøgningsfrist til miljøteknologierne allerede 12. september, og positivlisten er offentliggjort.

- Listen er som noget nyt i år udtømmende, og der kan ikke søges til andre teknologier end de, der er på listen, siger Flemming Hedegaard.

- Sådan, som vi læser listen, kan der ikke gives tilskud til fuldfodervogne med vejesystemer, inventar til kostalde, inventar til svinestalde og malkerobotter med mere, siger chefrådgiveren og tilføjer:

- Jeg vil betegne det, som en meget dårlig "lottokupon", hvis nogen anbefaler landmænd at søge om disse teknologier. Alle indikationer fra NaturErhvervsstyrelsen understøtter den holdning, siger Flemming Hedegaard.

I Miljøteknologiordningens efterårsrunde er der afsat i alt 145 millioner kroner, og man kan få tilskud til 40 procent af det samlede investeringsbeløb i ny teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek DCA-rapporten

- Du kan som kvæg- eller svineavler søge om tilskud til teknologier, der mindsker CO2-forbruget, gør din stald mere effektiv eller en række andre formål inden for miljø, lyder det i en meddelelse fra NaturErhvervstyrelsen. Det fremgår også, at teknologien, som man søger støtte til, enten skal gøre kvæg- og svinestalde mere effektive i forhold til ressourcer, gøre udledning af lugt, CO2, vandforbrug eller næringsstoffer mindre, forbedre dyrevelfærden eller gøre tabet af næringsstoffer fra markerne mindre. Der ydes kun støtte til teknologier som er nævnt i DCA-rapporten fra Aarhus Universitet. Vejledning og DCA-rapporten findes på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.

- Og vær opmærksom, for her 10 dage henne i ansøgningsperioden, har vi allerede fået en ny udgave af DCA-listen og tredje version af vejledningen, påpeger chefrådgiver Flemming Hedegaard.

Teknologier og midler er i efteråret opdelt i to indsatsområder: Reduktion i tab af næringsstoffer i forbindelse med fodring, omsætning af foderstoffer samt anvendelse af husdyrgødning. Dertil afsættes 10 millioner kroner. Samt etablering af miljøvenlige produktionsanlæg med henblik på reduceret lugt, emission, vandforbrug eller næringsstoffer i henholdsvis svine- eller kvægsektoren: Her afsættes 93 millioner kroner til kvæg og 42 millioner kroner til svin. Der kommer andre indsatsområder i foråret 2015.

Som noget nyt kan man søge tilskud til Miljøteknologi via Fødevareministeriets Tast selv-service.

For kort frist

Ansøgningsperioden gik i gang 11. august og varer til 12. september, og den korte frist har udløst kritik fra Sønderjysk Landboforening, blandt andet fordi det er et krav, at der altid er tilbud med rimelige priser på den aktuelle teknologi fra to leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektrådgiver Solveig Kappel fra Sønderjysk Landboforening finder det dybt utilfredsstillende at NaturErhvervsstyrelsen først offentliggør ansøgningsmaterialet til landbrugets største investeringsstøtteordning fem uger før ansøgningsfristen.

- Det giver basis for skuffeansøgninger eller hovsaløsninger og levner ikke plads til reel strategisk planlægning eller professionel tilrettelæggelse af så store langsigtede investeringer, som totalrenoveringer og nybyggeri af stalde kræver. Endelig lægger det et enormt og urimeligt tidspres på landmænd, leverandører og rådgivere i ansøgningsperioden, siger Solveig Kappel.