Miljøstyrelsen har netop indberettet tvivlsomme grundvandsdata til EU for 402 grundvandsforekomster, men lover at vende tilbage til EU i 2018 med reviderede tal for nitrat.

Dermed imødekommer styrelsen for første gang den massive kritik af datagrundlaget, som blandt andet Landbrug & Fødevarer har fremført gentagne gange siden august 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen lover i en note i indberetningen at vende tilbage til EU senest medio 2018 med hensyn til nitratforekomsten i alle de 402 grundvandsforekomster.

Det er dog ifølge Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, helt unødvendigt, da kun 16 af forekomsterne er kategoriseret som ringe med hensyn til nitrat.

- Det burde være nok at gennemgå de 16 forekomster, for alle de andre er jo gode, og hvis der også er fejl i dem, kan vi jo slet ikke regne med noget, siger han.

For lang tid

- Vi er dog tilfredse med, at Miljøstyrelsen tilsyneladende endelig er lydhør, men vi er utilfredse med, at der er gået så lang tid. Hvis de havde lyttet og erkendt problemerne allerede, da vi påpegede dem i august sidste år, havde de ikke behøvet at skrive noten om, at de vender tilbage med hensyn til nitrat. Så kunne de have indberettet korrekte data allerede nu, siger Lars Hvidtfeldt til Maskinbladet.

Han lægger ikke skjul på, at Landbrug & Fødevarer allerede i august sidste år havde forventet, at Miljøstyrelsen havde reageret på, at der var fejl i datagrundlaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dybt, dybt alvorligt

Men selv om styrelsen nu lover at kigge på nitratforekomsten i datagrundlaget, så mener Lars Hvidtfeldt, at det er opsigtsvækkende, at det først sker nu næsten et år efter.

- Vi har udfordret Miljøstyrelsen det seneste år i denne sag, men det er selvfølgelig positivt, at Miljøstyrelsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu har lyttet.

Han forventer, at Miljøstyrelsen nu tager nitratmålinger i grundvandet dybt, dybt alvorligt.

- De har hidtil taget alt for let på det, siger Lars Hvidtfeldt.

Risiko for indgreb

Han nævner, at grundvandet har fyldt meget, særligt i forhold til Nitratdirektivet, men han mener, at betydningen af grundvandsdata er langt alvorligere i forhold til Vandrammedirektivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det får direkte konsekvenser i de røde områder, hvor landmænd risikerer drastiske indgreb, hvis datagrundlaget ikke rettes, siger han.