Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Miljøplaner skærer 27 milliarder af egenkapitalen

Af ame - 6. nov. 2017 KL. 09:32

De kommende vandområdeplaner lægger op til braklægning af 255.000 hektar. I nogle landsdele vil det koste erhvervet 50 procent af egenkapitalen.

Store dele af egenkapitalen i dansk landbrug bliver ædt op, hvis målene i de kommende vandområdeplaner fastholdes, skriver Finans.dk

Ifølge planerne skal der reduceres 6.200 ton kvælstof i årerne 2021 til 2027. Der er mange steder i landet lavet store indsatser for at reducerer kvælstof, at den eneste løsning, der er tilbage er total braklægning, skriver Finans.dk.

Ti procent brak

Beregning fra Seges viser, at det kan være nødvendigt at braklægge op mod 255.000 hektar landbrugsjord for at nå vandområdeplanens mål. Det svarer til ti procent af det samlede danske landbrugsareal.

- Værdien af landbrugsbedrifterne i vandoplandene vil falde med knap 27 milliarder kroner, hvis de kommende vandområdeplaner gennemføres som planlagt. Det store værditab skyldes især, at det vil blive nødvendigt at braklægge 255.000 hektar for at nå målene. Når jorden braklægges, falder værdien fra omkring 160.000 kroner til omkring 40.000 kroner pr. hektar, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges til Finans.dk.

Et værdifald på jorden er også ensbetydende med værdifald på gårdene, og det vil svare til, at landmændenes egenkapital vil falde med omrking 27 mia. kroner.

Godkendte beregninger

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet har set på Seges' beregninger.

- Det ser rigtig fornuftigt ud. De konkluderer, at omkring 10 procent af landbrugsarealet skal braklægges for at nå målene i næste generation af vandområdeplaner. Jeg har tidligere regnet på det og er nået til stort set samme resultat. Hvis man alene anvender braklægning til at nå målene, skal man udtage omkring 23 procent af landbrugsjorden, men ved at anvende alle mulige andre virkemidler kan man komme ned på at braklægge omkring 10 procent, siger Jørgen E. Olesen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) garanterer, ifølge Finans.dk, at "udtagning af landbrugsarealer i det omfang, som Seges beskriver, vil aldrig ske med mig som minister."

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame