Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

For miljøet eller for projektet

Af Jørgen Evald Jensen, Faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Munkholmvej 49, Poulstrup - 14. feb. 2018 KL. 09:21

Kvælstofreduktion ved vådområder er rent spil for galleriet fra ministeriets side, skriver Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, i dette debatindlæg.

DEBAT - Miljøministeriet har fastsat et mål om en samlet kvælstofreduktion ved vådområder i oplandet til Limfjorden på i alt 415 tons. De skal have en større kvælstofreducerende effekt uden at koste for meget.

Man har altså fra statslig side dermed ikke blot fastsat et mål, men også et middel - uden at undersøge forholdene først.

Jammerbugt Kommune har tidligere ved tekniske forundersøgelser til et vådområdeprojekt på cirka 300 - 400 hektar ved Ryå vurderet, at projektet kun kunne reducere 55 kg N pr. hektar pr. år hvor effektivitetskravet fra Staten er 113 kg N pr. hektar pr. år. Omkostninger ville være 1250 kroner pr. kg N hvor kravet er 866 kroner pr. kg N. Det vil sige, at det blev for dyrt uden at være effektivt nok.

Andre kommuner har haft lignende forundersøgelser i gang. Derfor kniber det nu med at få etableret de store kostbare og virkningsløse vådområder.

Ministeriet har så lagt yderligere pres på kommunerne. Man har bevilget yderligere penge til forundersøgelser af vådområder. Det kan være derfor, Jammerbugt Kommune har hevet det længst skrottede projekt op af mølposen, så de kan få projektpenge til endnu en undersøgelse og dermed tilfredsstille dette statslige projektmageri.

Det er rent spil for galleriet fra ministeriets side. Erkend dog, at vådområder ikke er en effektiv metode til at fjerne næringsstoffer. De udgør endog en regulær forsforbombe.

Minivådområder kan fjerne både N og P, samtidig med man ikke forsumper store områder. Her er der åben for ansøgninger om tilskud nu. Der findes ligeledes en række andre indsats muligheder uden de store bivirkninger. Mål først hvad der er at fjerne, og lyt til den nyeste viden, blandt andet fra de internationale forskere, ministeriet selv havde udpeget.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame