Maskinhandler Indkøbsringen (MI) kan i en pressemeddelelse fortælle, at man nu omdanner andelsselskabet til et aktieselskab. MI blev stiftet som andelsselskab tilbage i 1963 af nogle driftige maskinhandlere med det formål at købe landbrugsmaskiner ind i fællesskab til attraktive priser.

Der er løbet meget vand i åen siden da. Kredsen af andelshavere er udvidet, og flere forretningsområder som for eksempel slid- og reservedele samt have- og parkmaskiner er kommet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om at omdanne selskabet til et aktiselskab bunder i, at man vil ruste virksomheden bedst muligt til fremtiden. Dermed kommer virksomheden også til at få tilføjet et A/S til navnet, så den nu hedder Maskinhandler Indkøbsringen A/S.

Det oplyses, at beslutningen blev taget med meget stor opbakning ved firmaets årlige generalforsamling, der blev afholdt på Hindsgavl Slot ved Middelfart den 19. maj.

Rustet til fremtiden

Den væsentligste årsag til at ændre MI's selskabsform er ifølge administrerende direktør Kristian Jakobsen, at firmaet dermed er forberedt til at fortsætte og udbygge sine aktiviteter fremadrettet.

- Et andelsselskab har til formål primært at handle med sine andelshavere og er underlagt særlig attraktive regler for beskatning kaldet kooperationsbeskatning. Det kræver til gengæld, at minimum 75 procent af andelsselskabets omsætning sker til andelshaverne, og det er gået godt de første 54 år, siger Kristian Jakobsen.

- Vi mærker dog stigende aktivitet i Sverige, hvor vi ikke har andelshavere, og i Danmark er det svært at forudsige, hvordan salget af redskaber og tilbehør til landbruget kommer til at ske fremover i takt med stigende online handel og ændringer i forhandlerleddet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor ændrer vi selskabsform nu, så vi er forberedt uanset hvad, der måtte ske, siger Kristian Jakobsen.

Bliver aktionærer

MIs egenkapital har indtil nu været fordelt ud på de 36 indehaveres andelskonti i forhold til de sidste års omsætning. Firmaets egenkapital udloddes nu i stedet som aktier på én krone pr. stk. I første omgang overgår alle selskabets aktier til de tidligere andelshavere, der fremover kan kalde sig aktionærer i Maskinhandler Indkøbsringen A/S.

- Hvis en aktionær ønsker at sælge sine aktier, vil de først blive sat til salg blandt de øvrige aktionærer og derefter hos selskabet selv, forklarer Kristian Jakobsen.

- Der er altså på ingen måde lagt op til, at MI skal skifte hænder, fastslår han.

Ingen praktisk betydning

I forbindelse med ændringen af selskabsformen overføres samtlige aktiver og forpligtelser til den nye virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder blandt andet, at både varelager, garantisager, leverandørforhold, medarbejdere og bestyrelse følger med over i aktieselskabet på uændrede vilkår, oplyser Kristian Jakobsen.

- Selv vores telefonnumre og online platforme forbliver de samme, så i det daglige vil landbruget slet ikke opdage ændringen, bortset fra at vi ændrer cvr nummer, siger han.