NaturErhvervstyrelsens beregninger har vist, at det samlede randzoneareal bliver væsentlig større end de 25.000 ha randzoner på landsplan, som blev aftalt med blå blok i vækstplan fødevarer i foråret.

Derfor er bredden blevet reduceres med en meter, så den nu er ni meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dan Jørgensen står altså ved aftalen om en halvering af det samlede randzoneareal, og det skal han have et stort skulderklap for, lyder det fra Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- Ni meter randzoner i stedet for 10 er alt andet lige én meter i den rigtige retning. Nu mangler vi bare at politikerne tager de sidste ni meter og gør helt op med randzonerne, lyder det fra Lars Hvidtfeldt, som ikke har flere roser at dele ud af til ministeren.

Landbrug & Fødevarer har gentagne gange stillet spørgsmålstegn ved det faglige grundlag for randzonerne.

- Når fødevareministeriet med et trylleslag kan beslutte sig for at reducere bredden til ni meter, må man stille sig selv spørgsmålet, om det så ikke ligeså godt kunne være otte meter eller fem meter eller en meter. Det er nemlig ikke en faglig vurdering af randzonernes effekt, der har fastlagt bredden, det har et politisk kompromis, siger Lars Hvidtfeldt.

10, 9, 8...

Flere landmænd kan gennem drænvandsprøver vise, at der er en minimal udledning af næringsstoffer fra deres marker og for dem giver ni meter randzoner lige så lidt mening som 10 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Landbrug & Fødevarer har tyske forskere også dokumenteret, at effekten af randzoner på drænede arealer er marginal. Det får Landbrug & Fødevarer til konkludere, at udlægning af randzoner er blevet et mål i sig selv for fødevareministeren, mere end det er et virkemiddel for at forbedre vandmiljøet.

Den ændrede randzonelov træder i kraft 1. august.