EU-lande opgiver at sætte mål om klimaneutralitet i 2050. I stedet for at fastsætte et fælles mål om klimaneutralitet, henviser EU-lande til FN-klimaaftalen.EU's stats- og regeringschefer kan ikke blive enige om at binde alle EU-lande til et mål om klimaneutralitet i 2050, selv om et overvældende flertal af landene ville netop dette.

Det er anden gang på tre måneder, at ambitionerne om klimamålet falder til jorden i mødelokalet med de 28 stats- og regeringschefer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I konklusioner fra torsdagens møde har man erstattet årstallet, der har delt stats- og regeringscheferne i en meget stor og en meget lille gruppe, med en henvisning til FN-klimaaftalen i Paris.Polens regeringschef tager æren for skrotning af EU-klimamål

Det er dyrt for et land i økonomisk omstilling at blive klimaneutral i 2050, siger Polens regeringschef.

Det ærger Martin Merrild formand for Landbrug&Fødevarer.

Hos Landbrug & Fødevarer mener formand Martin Merrild, at det er forstemmende, at EU sent i aftes ikke kunne finde sammen om at blive klimaneutrale:

- Det er trist, at et land som Polen, hvis fødevareproduktion har et ekstremt højt klimaaftryk sammenlignet med fx dét klimaaftryk, den danske fødevareproduktion har, kan spænde ben for sådan en aftale. Det er nærmest grotesk, at de ikke vil være med til den omstilling som stort set resten af EU - og især de danske forbrugere - efterspørger, siger Merrild og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimaet er en global udfordring, der kræver globale løsninger. Derfor nytter det ikke noget, at lande som fx Polen står udenfor. Heldigvis har de danske forbrugere muligheden for at belønne fødevareproduktion med et lavt klimaaftryk ved at købe produkter fra lande, der både har et lavt aftryk, og som har meldt sig ind i den grønne omstilling.