Fremover skal samtlige af Danmarks cirka 2.500 almene vandforsyninger én gang om året indberette, hvor mange boringer de har lukket og af hvilken årsag.

- Det er ikke mange steder i verden, man kan drikke urenset grundvand fra vandhanen. Men det kan vi i Danmark. Og det skal vores børn og børnebørn også kunne. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi får et nøjagtigt billede af, hvor mange vandboringer der må lukke hvert år på grund af sprøjtemidler, siger miljøminister Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye tiltag sker som led i miljøminister Ida Aukens bestræbelser på at sikre danskerne rent drikkevand mange generationer frem. Oplysninger om lukkede vandboringer bliver samlet i en database, der samler oplysninger om drikkevandets kvalitet. Til april næste år vil den første samlede status være tilgængeligt for offentligheden.

Set over en fem-årig periode er sprøjtemidlernes belastning af miljø og sundhed steget med 35 procent fra 2007 til 2011. Indberetningerne skal skabe bedre overblik over, hvor miljøbelastningerne er størst, og hvor der skal sættes ind.

- Der kan være rigtig mange grunde til, at en vandboring lukker. Nogle gange kan sprøjtemidler være årsagen, andre gange kan vandboringen være taget ud af drift, fordi vandværket ganske enkelt ikke har behov for at pumpe lige så meget vand op. Det vigtige er, at vi får overblik, så vi kan sætte ind, hvis vi opdager, at der er sprøjtemidler nær en drikkevandsboring, siger Ida Auken.

Fra 1. januar vil vandforsyningerne kunne indberette oplysninger om status for vandboringerne til den fællesoffentlige database, Jupiter.