Det er ikke længere kun et succes-kriterium at få et væltet træ ud fra skoven. Nu stiller Naturstyrelsen også krav til, hvordan skovbunden har det, når de tunge maskiner og træer har været henover.

Naturstyrelsen har for første gang tilbudt alle sine traktorførere et kursus, hvor de lærer at undgå voldsomme skader i jordbunden. Voldsomme spor kan nemlig trække skader med sig for planter og dyr, som det kan tage mange år for skoven at komme over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste på kursus

Foreløbig har 44 ud af 50 traktorførere været på kursus.

Traktorfører Erik Andersen fra Naturstyrelsen i Nordsjælland er en af dem.

- Man skal helt sikkert tænke sig godt om, når man sidder bag rattet. Maskinerne bliver hele tiden tungere, og skovene bliver mere naturlige og vådere, så nogen gange er den en udfordring, at komme rundt, uden at trykke dybe spor, fortæller Erik Andersen.

Sammen med Skovskolen, som hører under Københavns Universitet, har maskinkonsulent Henrik Jørgensen udviklet kurset, der er det første og eneste af sin art i Danmark.

Beskyttelse af skovbunden er også et særskilt punkt i statsskovenes miljøcertificering med krav om, at kørsel aldrig efterlader hjulspor, der er dybere end 10 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spor og lavt dæktryk

Den vigtigste lektion på kurset er at udlægge spor, så transporten bliver koncentreret på færre veje.

Desuden har maskinførerne lært, at det er en god idé at lukke lidt luft ud af dækkene, og endelig kan man forhindre skader ved at udføre transportopgaver i den bløde skovbund til vejret er tørt, eller jorden er hård af frost.

Kurset, som Naturstyrelsens folk har været på, er godkendt som et AMU-kursus, som private skovbrugs ansatte også kan deltage i. Det bliver udbudt igen til foråret.