Han ved noget om mink fra sin fars farm, og han ved noget om teknik fra sin uddannelse som elektriker. 44-årige Klaus Strøm Kristensen har over de seneste 12 år opbygget maskinfabrikken Twinca, der i dag er verdens største producent af fodermaskiner til pelsdyrbranchen.

Om kort tid lancerer han et nyt it-system til farmene, og det vil ifølge afprøvningerne kunne mindske forbruget af foder og øge dyrenes trivsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Twinca, der har 14 ansatte, har hjemme i Vinderup i Vestjylland og er ukendt af mange uden for pelsdyrbranchen. Men blandt minkavlerne i ind- og udland kendes navnet. Fabrikken har en stigende eksport og har for nylig også etableret en afdeling i Litauen, hvor pelsdyrbranchen er i vækst.

Regnskabet for 2012 satte ny rekord, og indehaver Klaus Strøm Kristensen bruger meget af gevinsten på at investere i udviklingsarbejde, nemlig i størrelsesordenen to millioner kroner om året.

Det nye fodersystem kan styre fodringen hen over året. For eksempel sådan at minktæverne får ekstra i tiden op til parring. Det stimulerer til, at de får flere hvalpe.

- Samlet vil det årlige foderforbrug blive lavere. Det er sammen med andre tiltag med til, at vi vil kunne fastholde en forsvarlig produktion af mink i Danmark, siger Klaus Strøm Kristensen.

De første forsøg viser også, at det nye fodersystem reducerer problemer med yverbetændelse og diaré blandt dyrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

30 procent af verdensproduktionen af skind foregår i Danmark, men andre lande presser sig på, ikke mindst Kina. Derfor overvejer Twinca næste år at starte en produktion af fodermaskiner i Kina til det kinesiske marked.