Salget af sukkerroefrø i Kina udvikler sig så positivt for Maribo Seed, at Holeby-virksomheden netop har udvidet sin kinesiske organisation med en tredje sælger.
- Vi kom ind på markedet i 2009 via en lille ordre fra British Sugar. Året efter åbnede vi kontor i Harbin i det nordøstlige Kina, som er en af de to regioner, hvor der dyrkes sukkeroer. Senere har vi også ansat en sælger i Xingjiang i det vestlige Kina, hvor den anden sukkerroe-region er. Det har givet os en stærk vækst, og Kina er nu vores femtestørste eksportmarked, oplyser Kevin Knagg, som er Maribo Seeds salgschef for nye markeder.
I dag kommer tæt på 90 procent af det kinesiske sukker fra sukkerrør, der dyrkes i de sydligere regioner.
Nordpå er det for tørt til at dyrke sukkerrør, men sukkerroer går fint. Dog er udbytteniveauet noget lavere end det danske.
Hvor en dansk sukkerroedyrker kan producere 13-14 tons sukker pr. hektar, er udbyttet i Kina endnu kun på ca. 5-7 tons.
- Men vi rådgiver dyrkerne om, hvordan de skal dyrke roerne, og vores frømateriale vil også bidrage til at øge udbyttet, siger Kevin Knagg.
100.000 hektar
Sukkerforbruget pr. person i Kina er kun er fjerdedel af det europæiske, men ventes at stige i takt med øget velstand.
- Næsten al sukker i Kina sælges i detailhandel, fordi kineserne laver deres måltider helt fra bunden. I vores del af verden sælges langt den største mængde sukker til fødevareindustrien. Industrien forventer, at når kineserne får flere penge, vil de i højere grad også købe forarbejdede fødevarer. Dermed tegner der sig et stigende forbrug af sukker, forklarer Kevin Knagg.
I Kina dyrkes cirka 100.000 hektar sukkerroer. Det svarer til et samlet forbrug af ca. 135.000 pakker frø.
Maribo Seed er blandt de førende frøudbydere på markedet. MARIBO-frøene produceres på fabrikken i Holeby og går via Hamburg og Rotterdam med skib til Kina. Her sælges de til sukkerfabrikkerne.