Går du med overvejelsen om at indrette slagtesvinestalden til storstier med sorteringsvægte, når du enten skal bygge nyt eller renovere, kan det være et svært valg op imod det traditionelle system til slagtesvin.

Spørger man dem, som har indrettet til storstier, kan man få nogle blandede svar, da der er forskel på, hvordan de udnytter vægtens muligheder. Fakta er dog, at flere laver om til vægte. Også dem, som har sorteringsvægte i forvejen, laver om til sorteringsvægte, når de renoverer deres øvrige sektioner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En sorteringsvægt kan lave vejehold i stor skala, hvor du kan følge tilvæksten dag for dag, eller et gennemsnit fra den dag vægten sættes i gang og frem til dags dato.

Ved at trække en liste over de grise, der gik igennem vægten i går, kan du følge med i, hvornår de første grise er klar til levering. Vil du gøre lidt ekstra, så udsorterer du de første 10-20 grise og sorterer dem efter køn. Sogrisene flyttes tilbage i flokken, og galtgrisene sendes til slagtning. På den måde optimerer du pladsen til de øvrige grise og undgår at miste kødprocent på de hurtigvoksende galtgrise.

Ved tilmelding til slagteriet kan du bede programmet om at lave en prognose. Ud fra en forventet tilvækst beregner den det antal grise, der er klar på en bestemt dato indenfor den vægtramme, som du har bestemt. Vægten giver de data, du skal bruge, i stedet for du selv skal ud og veje grisene.

Hvad koster det at sætte en vægt ind i en eksisterende stald? Det kommer an på forholdene. Fordelen ved at lave om til storstier er, at det ofte kan passes til efter den stald, man har, og dele af inventaret kan genbruges. Investerer man i en sorteringsvægt, vandtårne og foderkasser, ligger prisen omkring 430 kroner pr. stiplads. Derudover skal man beregne pris til el, eventuelt ændringer af gyllekanaler og liggeområde.

Det er en god ide at tage kontakt til de firmaer, som laver sorteringsvægte, og bede om at komme ud og se en besætning, hvor de har sorteringsvægte. Det vil give den bedste sparring, hvis man kan komme ud og ser noget, som minder om det, man selv skal i gang med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.