Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Måler kødets fedtmarmorering

Af Niels Damsgaard Hansen - 10. maj. 2002 KL. 12:00

Et nyt udstyr kan bruges til at måle fedtmarmorering i slagtekroppe fra køer, stude og kvier, som dermed også kan afregnes efter deres kvalitet med hensyn til fedtmarmorering

Spisekvalitet af oksekød er kommet mere og mere i centrum. Men hvordan bærer slagterierne sig ad med at måle spisekvalitet på en objektiv måde? Og hvad er afgørende for spisekvaliteten?

- Fedtmarmorering af kødet fra køer, stude eller kvier er afgørende for spisekvaliteten, fortæller Niels T. Madsen, souschef ved Slagteriernes Forskningsinstitut.

Med den viden har næste udfordring været at finde udstyr og en målemetode, der præcist og hurtigt kan bestemme fedtmarmoreringen på en objektiv måde.

- Hidtil er det sket visuelt ved, at en medarbejder på slagteriet har vurderet den enkelte slagtekrop.

- Men nu har vi udviklet et måleapparat, som arbejder efter princippet "Elektrisk impedans tomografi (EIT)", forklarer Niels T. Madsen.

Med EIT er det muligt på under fem sekunder at måle slagtekroppens fedtmarmorering ved et enkelt indstik, inden slagtekroppen kommer på køl.

Bedre sortering

Det patenterede måleapparat består af en håndholdt enhed med 12 elektroder, som stikkes ind i rygstykket på slagtekroppen, inden det køres i kølerum.

Nogle af elektroderne udsender svage strømme, og de øvrige måler, hvor meget modstand der er i kødet.

- I apparatet beregnes procent fedtmarmorering i slagtekroppen, siger Niels T. Madsen.

Databehandlingen foregår så hurtigt, at resultatet af målingen kan udskrives på de fjerdingsbilletter, der følger slagtekroppen videre på vejen til slutbrugeren.

På fjerdingsbilletterne står også alle andre oplysninger om den enkelte slagtekrop, det vil sige slagtenummer, dato, vægt, form, farve, fedme, oprindelse med mere.

- For slagteriet betyder EIT, at slagtekroppene kan sorteres bedre, og at slagteriet kan dokumentere kvaliteten over for deres kunder, fortsætter Niels T. Madsen.

Afregning

Et andet og væsentligt aspekt ved EIT er, at målingen også kan bruges i forbindelse med afregning af slagtekøer, stude og kvier.

På den måde kan slagterierne honorere de producenter, der sender slutfedede køer med tilstrækkelig fedtmarmorering ved at betale en bedre pris end den, som de magre køer opnår.

EIT-udstyret findes endnu kun som prototype, der er testet på danske slagterier.

- Vi er ved at forhandle med en producent, der kan fremstille EIT-udstyret, som også kan eksporteres til kreaturslagterier i andre lande, siger Niels T. Madsen.

Projektet, der har ført til patentering af EIT-metoden, er finansieret af Kødbranchens Fællesråd og Strukturdirektoratet.Foto (af mand ved slagtekroppe)

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame