Et kig ind i det store maskinhus på Hedegaard i Grindsted får en til at se rødt. Inde til højre holder nemlig tre nyere Case IH traktorer, en ældre Case International og en Case IH Axial-Flow 9010 mejetærsker.

- Traktorer skal være røde. Det bør børn vide fra fødslen. Og biler skal være sorte. Så kontant melder Bernhard Mortensen, indehaver af Mortensen Agro A/S, ud om hans præference for Case IH traktorer. Selvfølgelig har han haft afstikkere til andre mærker, men er altid vendt tilbage til dem, der efter hans mening er bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans markbrug på 950 hektar og svineproduktion på basis af 1.900 søer er fordelt på fire ejendomme.

- Indtil 2007 kørte vi et discountmarkbrug, fordi vores fokus var på svineproduktionen.

- Siden har vi gearet op overalt for at få det hele med. Blandt andet høje udbytter produceret så billigt som muligt. Det er absolut en forudsætning for at overleve i det her erhverv, siger han med erfaring.

Den røde klud

Læsere af landbrugspressen vil også huske, at Bernhard Mortensen sammen med fire andre stiftede selskabet Danpork A/S i februar 2008. Målet var afsætning af 20 procent af de danske slagtesvin til en højre pris end den, Danish Crown ville betale.

- Jeg og de andre blev en rød klud for den etablerede branche. Men vi lykkedes med at få presset pristillæg igennem hos andelsselskaberne til os, der har de største leverancer af slagtesvin, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men som svineproduktionen er rent økonomisk, er mindre pristillæg ikke i sig selv nok til at sikre indtjeningen.

- I vores markbrug havde vi en Case IH Quadtrac, som jeg var glad for. Men det gik op for mig, at den var for stor til vores behov. Vi kunne godt nøjes med noget mindre, fortæller han.

Bernhard Mortensen er ikke til hovsa-løsninger, så han undersøgte nøje, hvad han kunne få ud af at skifte til noget andet.

Mindre brændstof

Via forhandleren, Lind & Kruse i Bredsten, fik han amerikanske målinger af brændstofforbrug på forskellige Case IH traktorer - herunder de to, han tænkte mest på. Nemlig hans Quadtrac og så en Case IH Magnum 370 CVX.

- Det viste sig, at de ved en motoreffekt på 305 hestekræfter brugte henholdsvis 81,7 liter brændstof og 62,5 liter brændstof pr. time, viser Bernhard Mortensen på et par udskrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I procent er det 23,5 procent mindre i favør til Magnum. Med 1.000 timer pr. år svarer det til 19.200 liter diesel sparet til en pris på seks kroner pr. liter.

- Vores 12-furede plov og tallerkenharven på 7,2 meter kan fint trækkes af vores Case IH Magnum 370 CVX, som vi valgte at købe i foråret 2014, fortæller han.

Mere fleksibel løsning

I forvejen havde Bernhard Mortensen en Case IH Magnum 310, som er monteret med tvillinghjul.

- Den bruger vi også til transport med vogne og så videre. Vores nye Magnum skal kun bruges til jordbearbejdning, så den fik vi med fastmonterede dobbelthjul, forklarer han.

Men i en snæver vending kan den bruges til andre formål, også selvom den har dobbelthjul på hele tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vi har også fået en mere fleksibel løsning, siger en tilfreds Bernhard Mortensen om hans nyeste traktor.