En gruppe bestående af 12 mælkeproducenter fra Syd- og Sønderjylland opfordrer i et brev nu miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til at sikre mælkeproduktionen bedre vilkår.

De har været samlet for at drøfte erhvervets alvorlige økonomiske situation og mener, at ministeren faktisk har håndtag at dreje på til gavn for produktionen. Allerede på mandag, når EU's landbrugsministre ekstraordinært mødes i Bruxelles, kan der handles. For sagen er jo, at den danske mælkeproduktion er under pres blandt andet som en direkte følge af EU's politik over for Rusland, forklarer de 12 mælkeproducenter, som har valgt Jac Broeders, Rødekro, som talsmand. Sanktioner i form af indefrysning af tilgodehavende og indrejseforbud for russere har fra russisk side betydet en modreaktion i form af blandt andet boykot af europæiske mejeriprodukter og svinekød. Selv om Rusland før krisen kun aftog fra EU hvad der svarer til to til tre procent af den samlede verdenshandel med mejeriprodukter, har boykotten betydet ubalance på de følsomme markeder. Virkeligheden er, at en forsyningsgrad på 99 procent betyder høje mælkepriser og en forsyningsgrad på 101 procent betyder lav pris, forklarer mælkeproducenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vurderer, at Ruslands-boykotten betyder et direkte prisfald på mælk for os på 25 øre pr. kg. Boykotten er en følge af en politisk beslutning, og det er uretfærdigt, at mælkeproducenterne skal betale prisen. Politikerne bør tage konsekvensen af deres beslutning og give os kompensation for den tabte indtjening, skriver de.

Samtidig kan der gøres en indsats for bedre rammevilkår herhjemme, hvor ekstraomkostninger kan opgøres på 30 øre pr. kg mælk i forhold til de tyske naboer.

- Vi håber, at vores nye regering og folketinget vil give os samme rammevilkår som naboerne i kraft af blandt andet 16-punkts planen samt en revurdering af den meget ambitiøse lov om hold af kvæg, skriver mælkeproducenterne.

- Selvfølgelig er vi danske mælkeproducenter konkurrencedygtige og klar til verdensmarkedet. Men vi mangler de 55 øre pr. kg mælk i indtjening. Det kan der gøres noget ved, konstaterer de i brevet.