Landmændene har positive forventninger til 2016 med hensyn til produktion og indtjening.

Næsten 40 procent forventer således større produktion til næste år, og over 30 procent forventer en fremgang i indtjeningen på over 250.000 kroner Det viser den nye måling i Landmandsbarometeret, der to gange om året spørger et repræsentativt udsnit af landmændene om deres forventninger til fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er især mælkeproducenterne, der forventer en større produktion næste år, og udover den almindelig strukturudvikling skyldes det formentlig at mælkekvoterne er fjernet, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Segse, som står bag Landmandsbarometeret.

- Også planteproducenterne forventer øget produktion i 2016, hvilket blandt andet kan skyldes udsigten til øgede gødningsnormer og at randzonerne bliver fjernet, vurderer Klaus Kaiser.

Han understreger dog, at udgangspunktet for optimismen er en lav indtjening og et lavt investeringsniveau. Landmændene vurderer derfor også de aktuelle konjunkturer negativt. Det gælder i særdeleshed forventningerne til investeringerne, hvor næsten hver tredje landmand forventer et fald i investeringerne i år.

- Landmændenes negative vurdering af den helt aktuelle situation, hænger sammen med, at mange bedrifter fik en reduceret indtjening, da Rusland indførte importforbud mod fødevarer fra EU og da Kina delvis trak sig fra mælkemarkedet på grund af store lagre. Det har medført meget lave salgspriser på landbrugsprodukter. Derudover oplever landmændene, at det er særdeles vanskeligt at få kreditinstitutterne til at finansiere investeringer, forklarer Klaus Kaiser.

Samlet set vurderer landmændene dog ifølge undersøgelsen, at vi befinder os på et lavpunkt, og at det herefter går fremad med produktion, beskæftigelse og indtjening.