Arla har orienteret sine andelshavere om, at mælkeprisen sænkes med 2,5 eurocent svarende til 18,8 øre 5. januar. Prisfaldet var ifølge Arla ikke uventet, men niveauet var højere end ventet. Det er en fortsat ubalance mellem det globale udbud og efterspørgsel, som skaber et nedadgående pres på markedet, og svage internationale priser på det europæiske marked har påvirket forretningsresultatet negativt i både Arla og hele den europæiske mejeriindustri.

Arla peger på fire faktorer, som er afgørende for prissænkningen. Først og fremmest er der sket en ekstraordinær stor og pludselig stigning i den globale produktion af rå mælk. Dernæst handler Kina mindre på verdensmarkedet, ligesom den russiske embargo mod blandt andet europæiske mejeriprodukter også er en del af forklaringen. Slutteligt rammes Arla hårdt af de faldende mælkepriser, fordi størstedelen af forretningen ligger i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måske bedring sidst i 2015

Arla oplyser, at mejeribranchen er meget hårdere ramt, end nogen kunne have forudset for blot få måneder siden, og koncernen ved ikke, hvornår det igen går den rigtige vej, men den henviser dog til den hollandske bank Rabobank, som vurderer, at markedet vil stramme op i andel halvdel af 2015, men at egentlige bedringer ikke vil komme før i fjerde kvartal. Arla udelukker dog ikke yderligere prisreduktioner.

Arla har indført et omkostningsstop i det meste af virksomheden, og de planlagte anlægsinvesteringer for 2015 er reduceret fra tre til to procent.