- I andre kulturer kan man finde på at kaste sko efter dem, man ikke er enige med, men sådan gør vi ikke her, så det vil jeg undlade, sagde Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, mens han stod med sin sko i hånden i en forsamlingssal i Aarhus.

I den anden ende af lokalet stod EUs landbrugskommissær Phil Hogan, der var på besøg i Danmark for blandt andet at deltage i en såkaldt borgerdialog om EU. Det velnok mest kendte eksempel på et sko-kast fandt sted i 2008, da en irakisk journalist kastede begge sine sko efter den daværende amerikanske præsident George W. Bush for at markere sin utilfredshed med krigen i Irak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På borgermødet i Aarhus brugte Kjartan Poulsen sin sko til at markere, hvor dyb den krise, som mælkebønderne befinder sig i, egentlig er.

- Vi er i en alvorlig krise, og fra EUs side har der været meget snak. Jeg har hørt den snak, men jeg ville synliggøre, hvor langt vi er ude, og jeg håber, at der snart sker noget, sagde Kjartan Poulsen til Maskinbladet efter mødet.

Ingen penge

Spørgsmålet fra Kjartan Poulsen faldt, da der blev åbnet fra spørgsmål fra salen. Inden da havde Phil Hogan og Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, talt om vigtigheden af, at folk fortsat ønsker at bo og arbejde på landet. Ifølge kommissæren kræver det, at man gentænker den støtte, der bliver givet fra EU.

- Når folk ikke vil bo og arbejde på landet, er det fordi, der ingen penge er i det. Så jeg synes ikke, at I skal gentænke indsatsen - I skal bare begynde at tænke, sagde Kjartan Poulsen.

EUs landbrugskommissær anerkender, at mælkebønderne i EU har det hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange troede, at mælkebranchen ville få en blød landing, når man afskaffede kvoterne, men på grund af den perfekte storm, som har ramt os med blandt andet den russiske embargo og den svindende efterspørgsel i Kina, så er det svært, sagde Phil Hogan.

Kommissæren understregede, at man fra EUs side arbejder på at hjælpe branchen.

- I får ikke nok for mælken, og det skyldes forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Vi har set, at efterspørgslen er stigende, og nu skal vi så se på udbuddet. Vi arbejder allerede med frivillig justering af udbuddet, og i øjeblikket har vi syv-otte nye tiltag i støbeskeen, som vi vil præsentere i juli, sagde han.

Disse svar var ikke noget, der kunne overraske Kjartan Poulsen.

- Jeg har talt med Phil Hogan før, og jeg respekterer ham. Jeg kender hans svar, men jeg stillede spørgsmålet, så andre også fik muligheden for at høre hans svar, sagde Kjartan Poulsen til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere end mad

Som nævnt var det et emne på mødet, hvordan man fortsat gjorde det attraktivt at bo og arbejde på landet.

Phil Hogan slog på, at der var brug for landmænd.

- Det er vigtigt, at der bor folk i landdistrikterne. Det betyder, at vi kan få fødevarer af en høj kvalitet, men landmænd gør mere end at producere mad. Hvem skal tage vare på naturen, hvis ikke for landmændene, spurgte Phil Hogan i Aarhus.

Den holdning blev bakket op af Martin Merrild:

- Vi skal gøre det attraktivt at bo på landet, også selvom man ikke er fuldtidslandmand, sagde han.