Det er kun godt et år siden, at det mest var nødlidende og konkurstruede ejendomme på markedet, der blev solgt. Lidt ældre landmænd, der forsøgte at sælge gården i fri handel, måtte ofte opgive, fordi køber ikke kunne finansiere købet.

- Men nu oplever vi mangel på gode produktionslandbrug, der er til salg, siger direktør Jørn Lauritsen, mæglervirksomheden LandboGruppen Jysk, der opererer fra Herning, Holstebro, Billund og Esbjerg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I dag er der cirka 30 procent færre produktionslandbrug på markedet end for 1 år siden, og derfor er der al mulig grund til at overveje, om det ikke er nu, at forarbejdet til et salg skal gøres.

- Vi håber, at landmænd i 65-75 års alderen, som tidligere har opgivet at få solgt ejendommen, kommer ud af busken nu, siger han.

- Vi har i dag fine muligheder med etableringslån via Vækstfonden i samspil med pengeinstitutterne.

Det er en helt anden situation end tidligere, hvor mange handler gik i vasken, fordi det kneb med at fremskaffe de sidste 30-40 procent, når realkreditten havde leveret 60-70 procent af kapitalen, siger Jørn Lauritsen og fortæller, at der nu igen sælges landbrug i fri handel - både produktionslandbrug og fritidslandbrug.

Flere får lov at købe

I 2017 har LandboGruppen Jysk vurderet cirka 200 ejendomme med henblik på salg og forventer, at tallet bliver langt højere i 2018, fordi der generelt er en tro på gode prisforhold også i den nære fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gennemførte cirka 80 handler sidste år, og vi ser, at flere vil sælge, flere vil købe - og flere får lov til at købe, siger Jørn Lauritsen.

Det er markedet, udbud og efterspørgsel, der afgør prisniveauet, og det er stort set uændret. Jordpriserne er i det store og hele også, som de har været i de senere år. Dog kan priserne i nogle egne af landet blive presset op, fordi kvæg- og svineproducenter og kartoffelavlere har brug for jord til udvidelse af bedriften. Men også investeringer udefra - fra ind- og udland - medvirker til, at unge i højere grad har mulighed for at komme i gang med en ejendom.

Handler, hvor der medvirker en investor, vokser stille og roligt - det er positivt, og vi tror, investorerne er kommet for at blive.

- Vi ser positivt på 2018, også fordi vækst og investeringslyst og en generelt større optimisme har en afsmittende effekt på handlen med landbrugsejendomme, siger Jørn Lauritsen. Dansk landbrug fremstår fortsat som en branche, som det er værd at investere i.