Det var mange års arbejde, der for Preben Hald i går blev kronet med en sølv-pris på Landsskuet i Herning.

Det var hans nyudviklede Spøttrup Hytte til frilandsproduktion, der fandt nåde for dommernes kritiske øjne. Hytten er som den første udstyret med lys og varme i smågrisehulen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi får jo grise nok i frilandsproduktionen, men der lægges for mange ihjel i starten. Derfor har jeg i mange år tumlet med, hvordan vi med varme kunne få smågrisene ind i hulen væk fra soen. Jeg har for eksempel prøvet med sammen system som bruges til sædevarme i bilerne, men det har ikke været løsningen, fortæller Preben Hald, der driver P. Halds Maskinfabrik og VVS-forretning i Lem ved Spøttrup.

- Men nu har jeg fundet frem til Swank-brænderen, som er en gasbrænder, der både giver varme og lys, og lyset kan være med til at trække smågrisene ind i hulen. Hvis man på den måde kan redde en til halvanden gris pr. kuld, vil det jo være godt.

Den nye farehytte har ud over lys og varme fået endnu en finesse i form af en låge bagfra direkte ind til smågrisehulen.

- Med en lem, der kan sænkes udefra, kan vi lukke smågrisehulen af, og så kan man via lågen komme til at kastrere smågrisene, uden at soen kan blande sig.

Preben Hald har været med i hele frilandsgrisenes historie i Danmark. Han var i sin tid med til at stifte Friland, og har er nu involveret i Frilands udviklingsarbejde, og den pris-belønnede hytte er for tiden til afprøvning hos en af Frilands mange producenter.