Lupiner bliver nogle gange betragtet som en dårlig proteinkilde, fordi de kan indeholde produktionshæmmende stoffer som alkaloider, tanniner og saponiner.

Australske forsøg med moderne sorter af specielt sød lupin, der er fremavlet med henblik på en lavt indhold af produktionshæmmende stoffer, har imidlertid vist, at lupiner stort set kan erstatte soja i blandinger til slagtesvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt er det specielt indholdet af alkaloider, der giver problemer, da de resulterer i nedsat ædelyst blandt andet på grund af den bitre smag, skriver Christian Fink Hansen, Institut for Produktionsdyr og Heste, Københavns Universitet, i den nye udgave af Hyologisk.

Ikke kun interessant for økologer

I den konventionelle svineproduktion i Danmark vil lupiner selvfølgelig være en ganske udmærket proteinkilde, såfremt de kan skaffes til en konkurrencedygtig pris, men det er nok især kulhydrat-fraktionen, der kan være interessant.

Lupiner indeholder en ikke ubetydelig kulhydrat-fraktion, der forgæres i grisens blind- og tyktarm. Udover energi til grisene vil denne forgæring antagelig også have en positiv effekt på grisenes tarmsundhed.

Et forsøg gennemført på Murdoch University viste, at brug af lupiner i foder til slagtesvin forsinkede udviklingen af svinedysenteri, sandsynligvis på grund af øget forgæring i blind- og tyktarm. En sådan øget forgæring i tyktarmen kan ligeledes have en reducerende effekt på ornelugten fra hangrise.

Et pilotforsøg udført på Foulum antyder en sådan effekt, men der er behov for, at dette afprøves i større skala. Endvidere er det antageligt værd at kigge på effekten af lupiner mod lawsoniadiarréer, specielt hvis der kunne arbejdes med forskellige fraktioner af lupinfrøene, således at proteindelen og fiberfraktionen kunne adskilles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i oktober-udgaven af Hyologisk, der udkommer i dag - fredag den 1. oktober. Bestil abonnement på 76207970 eller www.hyologisk.dk.