sonsoreret-indhold

Udviklingsarbejde resulterede i et godt resultat

Et intensivt afprøvningsforløb har ført til, at Vilofoss/DLG kan præsentere et effektivt alternativ til brugen af medicinsk zink efter fravænning.

Vilofoss har i mange år afprøvet fodringsløsninger, og etableringen af en egentlig forsøgsenhed i Danmark var en naturlig forlængelse af disse aktiviteter. Da det samtidigt blev offentliggjort, at medicinsk zink skulle udfases over 5 år, var det naturligt, at disse nye faciliteter blev dedikeret til at løse denne udfordring.

1½ års arbejde med afprøvninger førte i 9. forsøgsrunde frem til det koncept, som - med godt resultat - er blevet afprøvet af Seges (Medd. 1147), men arbejdet stoppede ikke der. Første milepæl i udviklingsarbejdet; at demonstrere, at udfordringen med fravænning uden medicinsk zink kunne løses, var nået - men til for høj en pris.

I den konstante søgen efter bedre løsninger var næste milepæl at kunne løse udfordringen på et lavere omkostningsniveau. Dette lykkedes ¾ år senere med forsøgsrunde 14, hvor afprøvningen i Vilofoss' danske afprøvningsstald viste, at et koncept, der var næsten 2 kr. billigere pr. gris, kunne løse opgaven ? endda med en bedre produktivitet end det oprindelige koncept.

Faglig, ernæringsmæssig løsning

Vilofoss/DLG-konceptet er udviklet på baggrund af viden om både næringsstoffers og foderadditivers indflydelse på grisens mave-/tarmkanal. Restriktiv fodring er en effektiv måde at undgå fravænningsdiarre, men da manglende foderoptagelse kan forårsage lige så stor skade på tarmen som et diarreudbrud, er den rette løsning snarere at fortynde et godt foder med fibre, som samtidigt stimulerer tarmvæggens integritet; konceptet er derfor i stedet for en generel restriktiv fodertildeling, at kun næringsstofforsyningen er restriktiv.

Mange problemer skyldes ufordøjet protein, hvorfor alle midler er sat ind på at optimere proteinfordøjelsen. Anvendelse af højt fordøjelige råvarer og udstrakt brug af enzymer sikrer sammen med en begrænset proteintildeling, at mængden af ufordøjet protein, der når den bagerste del af tarmen, er begrænset. Derved minimeres både ammoniumbelastningen og proteinfermenteringen. Dette er vigtigt, da fermenteringen af protein i høj grad sker ved patogene bakterier og nedbrydningsprodukterne; de såkaldte biogene aminer, der kan være giftige for grisen.

Ved fravænning er den lille gris udsat for et højt stressniveau i de danske klimastalde på grund af stadigt stigende produktivitet i soholdet, som yderligere understreges af en høj belægningsgrad. Ekstra vitaminisering har i tidligere forsøg vist, næsten fuldt ud, at kunne kompensere for høj stressbelastning, og produktivitet på niveau med ustressede grise kan derved opnås.

Helhedsorienteret tilgang er vigtig for succes

Selv om den rigtige fodringsstrategi er et stort skridt på vejen, kan selv det bedste foder ikke kompensere for uhensigtsmæssige rutiner og huller i procedurerne omkring hygiejne og den daglige pasning af grisene. For at sikre den bedst mulige effekt af fodringskonceptet til fravænning uden medicinsk zink har Vilofoss/DLG udviklet en rådgivningspakke, som under titlen ?Verdens Bedste Smågris? tilbydes sammen med fodringskonceptet. Inden opstart vil faglige konsulenter gennemgå stald og rutiner for at sikre bedst mulig chance for, at konceptet lykkes. Denne gennemgang omfatter bl.a. rutiner omkring vask og desinfektion, klargøring af stald og opstart af grisene, ligesom procedurer omkring foderskift, dagligt tilsyn og styring af klima også gennemgås.

Vilofoss/DLG hjælper dig

I forbindelse med vores fodringsløsninger står der altid et hold af faglige konsulenter fra Vilofoss/DLG klar til at hjælpe dig med dine daglige udfordringer ? også i processen med at fastholde en høj produktivitet uden brug af medicinsk zink. Kontakt din lokale Landmixkonsulent eller DLG-repræsentant.