Hvordan reducerer man omkostningerne til såarbejdet tidsmæssigt, og hvordan kommer man over i en mere reduceret jordbearbejdning uden det kommer til at koste en formue? Svaret finder man muligvis hos Westergaard og Poulsen i Sunds i det midtjyske, som nu har sat ploven en smule på standby til trods for at såarbejdet udføres med en 17 år gammel Nordsten-såmaskine.

Hemmeligheden ligger i en hjemmebygget vogn med tank til korn, som står bedriften i knap 45.000 kroner, hvor der til sæson 2017 er monteret seks grubbe-tænder under, og bagerst sidder det 17 år gamle slæbeskærs-såsæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi ville gerne over i et system, hvor vi ikke behøver pløje hver mark hvert år, og specielt i kartoffeljord kunne vi godt bruge en løsning af jorden

- Christian Westergaard.

- Vi købte vognen hos en lokal smed, som havde den til at stå. Vognen har før kørt med en fire meter såmaskine bagerst, så vi skulle ikke ændre ret meget for at komme afsted, fortæller Christian Westergaard, den ene part af samarbejdet 'Westergaard og Poulsen', som tilsammen driver 500 hektar planteavl.

Én mand til at så

Vognen består af en stor tank til korn, bag tanken er der monteret fire store hjul i dimensionerne 700/55 R34, som sørger for pakning i hele vognens bredde. Bagerst er såsættet monteret i et form for trepunktsophæng.

- Det er traktoren som løber tør for diesel inden såmaskinen kører tør for korn, konstaterer Filip Braüner som er chauffør på såsættet.

- Når tanken på vognen og såmaskinen er helt fyldt op er der 7.500 liter, så vi skal ikke tænke på at komme ud i marken med ekstra korn, fortæller Christian Westergaard, som netop fremhæver dette, som en kæmpe fordel med såsættet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før i tiden, hvor vi bare kørte med den fire meter brede Nordsten-såmaskine, krævede det faktisk halvanden mand at holde såmaskinen i gang, når der skulle fyldes korn på. Nu er såsættet meget mere selvstændigt, og når såmaskinen mangler såsæd, så sættes der blot olie til oliemotoren, som trækker sneglen fra tanken, og såmaskinen kan lynhurtigt fyldes igen.

- Det er også en meget stor fordel, at det nu er ligegyldigt hvor såmaskinen fyldes op, før i tiden skulle det passe med, at det var dér, hvor den ekstra traktor holdte, som stod klar med ekstra såsæd, påpeger Christian Westergaard.

Filip Braüner fortæller desuden, at vognen tømmes bagfra, og det er med til at holde vægten på traktoren.

- Vi kører kun med et ton vægt i frontliften på John Deere 7530, og det går faktisk upåklageligt, fortæller Filip Braüner som dog må indrømme at traktoren straks kommer mere på arbejde, når grubbetænderne sættes i jorden.

To arbejdsgange i én

Til sæson 2017 gik man i gang med at modernificere setup'et, idet man monterede seks HeVa-gruppetænker under vognen og foran de store trykhjul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ville gerne over i et system, hvor vi ikke behøver pløje hver mark hvert år, og specielt i kartoffeljord kunne vi godt bruge en løsning af jorden, da maskineriet, som kører på marken i efteråret er meget tungt, fortæller Christian Westergaard.

- Til trods for at vi har forstærket beslaget til tænderne to gange, så er det gået rigtig godt, og i samarbejde med den Gjellerup Vognfabrik, som er den lokale smed, er vi blevet ret godt tilfreds med resultatet.

Da Maskinbladet lagde vejen forbi det spændende såsæt, blev der kørt i en tidligere kartoffelmark, som blot havde haft besøg af ammoniaknedfælderen samt gyllenedfælderen, og hvor der nu bliver sået direkte med såmaskinen.

- Her løsner vi jorden i 30 centimeter i alle træk, og faktisk kan vi godt komme endnu længere ned, fortæller Filip Braüner, som også fortæller om muligheden for en ekstra dyb bearbejdning af forageret.

- Vi grubber altid forageret på alle marker, og på den måde får løset godt op der, hvor der helt sikkert er mest trafik på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På nuværende tidspunkt vil bedriften kun pløje forud for kartofler og frøgræs, mens resten blot får besøg af såmaskinen, hvor der enten grubbes eller bare sås direkte.

- Vi har forsøgt at så korn direkte i kornstubbe i foråret, og med ret god succes. Marken havde inden blot haft besøg af vores discharve, ammoniak- samt gyllenedfælderen og derefter såmaskinen, fortæller Christian Westergaard.

Den korteste vej

Bedriften har ingen markør på såmaskinen, og det er heller ikke nødvendigt, da traktoren selv finder den korteste vej til den anden ende af marken:

- Vi har tre års erfaringer med tre GPS-anlæg fra AgLeader, som vi kan flytte mellem traktorerne. Vi har lagt alle vores marker ind i systemet, så det gør det uhyre let at køre i marken, fortæller Filip Braüner, som tilføjer, at selv forager er lagt ind på hver enkelt mark.

- Fordelen ved at vi kører med nøjagtige samme linjer på alle traktorer er også, at når læggeren har lagt kartoflerne, så kan optageren komme til at køre i præcis samme linjer, hvilket højner komforten under optagningen betydeligt, konstaterer Christian Westergaard.