Det er ikke kun lønnen for de overenskomstansatte i landbruget, som stiger her 1. marts. Også lønnen til ansatte fra lande uden for EU stiger, og ifølge et brev fra Udlændinge- og Integrationsministeriet er der tale om en markant stigning på godt 11 procent i den vejledende løn til fodermestre. Hidtil har den vejledende månedsløn til en fodermester fra et land uden for EU ligget på 26.228 kroner eksklusiv pension i Sydjylland og på Fyn, og i fremtiden er lønnen inklusiv pension på 29.250 kroner, oplyser Dennis Calender, som også konstaterer, at pensionsforholdene har ændret sig.

En driftsleder fra et land uden for EU stiger tilsvarende. Hidtil har månedslønnen til en driftsleder været sat til 31.250 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fastsættes af styrelsen

Dennis Calender forklarer at de vejledende lønniveauer fastsættes af styrelsen for international rekruttering og integration, og det sker med baggrund i de meldinger, der kommer fra de regionale arbejdsmarkedsråd. Lønniveauet spiller en rolle, når der skal tages stilling til opholds- og arbejdstilladelse.

Ikke fra kopimaskinen

Formand for LandboSyd, Mogens Dall, siger i en kommentar, at de vejledende satser viser, at alle postulater om underbetaling eller løndumpning er uden hold i virkeligheden.

- Jeg konstaterer, at det igen bliver dyrere at producere fødevarer i Danmark. Vi lever med benhård konkurrence i den globale verden, og jeg håber og arbejder for, at vi kan fastholde den gode eksportindtægt, der er med til at finansiere vores velfærd. Penge kommer ikke fra kopimaskinen men fra produktions-Danmark, siger Mogens Dall.

Kan få betydning for rekruttering

- Når det gælder danske ansatte og ansatte fra de andre EU-lande, er lønningerne fastsat enten ved overenskomst eller ved individuelle aftaler. Ansatte fra lande uden for EU skal derimod have løn og arbejdsvilkår, som er fastsat af ministeriet for at få en opholds- og arbejdstilladelse. Og ministeriets vejledende løn er altså steget pænt og kan få indflydelse på behovet for rekruttering af unge fra lande uden for EU, siger Dennis Calender.

Kravene blev øget

For nogle år siden blev kravene til de unge fra lande uden for EU øget. De skal blandt andet bestå en universitets-sprogtest på engelsk for at have mulighed for at søge til Danmark og blive ansat i dansk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er blandt andet en overenskomstaftale med Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og 3F tidligere på året, som har inspireret til stigningen.

Den treårige aftale træder også i kraft 1. marts, og timelønnen stiger med 2,50 kroner hvert år. I dag er timelønnen inklusive et generelt funktionstillæg på 135,12 kroner i timen for landbrugsarbejde.