I alt er der sået naturblandinger, der svarer til en bræmme på tre meter fra Herning til Vestkysten.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Herning-Ikast Landboforening og lokalforeningerne for Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Biavlerforeningen og Foreningen for stående jagthunde. Kommunernes Grønne Råd har støttet projektet ved tilskud til indkøb af frø. Ellers betaler landmændene selv alle omkostninger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har valgt at gå med, for det er den slags, som vi tit snakker om at gøre selv, men måske ikke lige får gjort,

Henrik Obling, landmand

Dermed slår de grønne organisationer og landbruget sammen et slag for mere rigt flora- og fauna-liv og dermed også både føde og gemmesteder til insekter, fugle og andre dyr.

De deltagende landmænd er med i de lokale landboforeninger, ligesom Heden & Fjorden bidrager med rådgivning.

Henrik Obling er en af de landmænd, der netop har fået sået nogle striber jord til på hans arealer, der ligger lige på grænsen mellem de to kommuner.

På mange måder får han ikke ret meget andet end bøvl ud af at være med, men han ser det som et bidrag til naturen og skabe bedre betingelser for vildt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har valgt at gå med, for det er den slags, som vi tit snakker om at gøre selv, men måske ikke lige får gjort, siger Henrik Obling.

Han er endda gået skridtet videre, og har ud over de to striber på grunden med frø fra Ikast-Brande Kommune selv sat nogle rækker med majs, der både skal give foder og yde skjul til dyrene.

Meget natur

Det er Ole Rønnow fra maskinstationen Mosegården, der har haft arbejdet med at så de mange arealer til, og han har været i stort set alle verdenshjørner i de to kommuner.

Det har ikke været kedeligt.

- Jeg har været rundt ved 54 gårde, og jeg har set så meget smuk natur, siger han. Det er jo ikke det billede, folk normalt har af Herning, men der er store arealer spredt rundt i begge kommuner, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsesmedlem i Herning-Ikast Landboforening, Jens Simonsen er glad for, at næsten dobbelt så mange landmænd er gået med i projektet, der startede sidste år i Herning Kommune.

Det er et synligt bevis på, at landmand også tager ansvar for miljøet, og det er desuden et resultat af et godt samarbejde med de grønne organisationer.

- Det er jo godt, når vi kan finde de punkter, hvor vi har fælles interesser, siger Jens Simonsen.

Frøblandingen, der er helt økologisk, består i øvrigt af fodervikke, rødkløver, hvidkløver, blodkløver, kællingetand, honningurt, boghvede, solsikke, fodermarvkål og cikorie.