Tyske Lemken investerer massivt i planteværnsteknik og senest er Lemken begyndt udviklingen af en selvkørende sprøjte, den vises dog ikke på Agritechnica 2017, men det gør Vega-trailersprøjten derimod, som der ventes på i spænding.

I mellemtiden har Lemken dog også gang i et brugbart værktøj til sprøjterne på til de bedrifter, som har markerne spredt i mere end bare lokalområdet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Lemkens nye vejrstation, kan vi hjælpe bedrifterne til at tage stilling til blandt andet det rigtige tidspunkt at udfører plantebeskyttelsen på, fortæller Nis Peter Albrechtsen salgschef for Lemken Skandinavien.

Vejrstationen består af en meter lang plastikrør, som graves 25 centimeter ned i marken. På plastikrøret sidder der en række følere, som blandt andet måler på fugtighed, temperatur både i luften og i afgrøden.

- I jorden måles temperaturen i fem og 25 centimeters dybde, og det samme gør sig gældende over jorden, hvor der også måles fugtighed. Alle opsamle data sendes til driftslederen i en app, fortæller Nis Peter Albrechtsen.

Begyndende sygdomme

Foruden at fortælle om vejret på de enkelte marker, så kan vejrstationen også bruges til at fortælle om status på afgrøderne i markerne.

- Man angiver hvilken afgrøde vejrstationen står i, og herefter vil den informere om planternes risiko for angreb af sygdomme afhængigt af vejret. Det vil sige, at nogle sygdomme har en større risiko for at blive udviklet under visse omstændigheder, og her vil vejrstationen informere om, hvor stor risikoen er, ud fra de givne forhold. Det kan dermed begynde, at for de bedrifter, som har jorden spredt over et stort areal får en hjælp til at vurdere på situationen i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem års levetid

Vejrstationen sender informationer til app'en over lav frekvens netværket SigFox, og det betyder samtidigt at det ikke kræver en store batteri kapacitet, for at være opkoblet.

- Levetiden for batteriet er fem år, og det er samme levetid for vejrstationen, som derfor skal udskiftes efter fem år, fortæller den danske salgschef, som også kan oplyse, at prisen for vejrstationen bliver 750 euro svarende cirka til 5.500 danske kroner.

I sæson 2017 har man samlet erfaringer fra 250 vejrstationer i Holland, som blandt andet har overvåget kartoffelmarker.