Landbrugsstyrelsen har efter eget udsagn lyttet til erhvervet og udviklet tilskudsordningen siden 2017, så der nu er et loft over tilskuddet, som svarer til behovet i de lokale områder. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Ifølge Landbrugsstyrelsen har den forbedret sit it-system, så den i 2018 kan lukke for ansøgninger i et ID15-område, så snart der er nok efterafgrøder i området. På den måde kan det undgås, at der er områder, hvor det er muligt at søge flere efterafgrøder, end der reelt er behov for. Det betyder også, at efterafgrøderne bliver bedre fordelt i 2018, så risikoen for et krav om obligatoriske efterafgrøder bliver meget mindre end sidste år, hvis landbruget søger ind i ordningen, skriver styrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F tilfreds

Hos Landbrug & Fødevarer er der tilfredshed med at ordningen ser ud til at blive ændret. Organisationen glæder sig over, at myndighederne har taget kritik af ordningen for målrettede efterafgrøder til efterretning, skriver L&F.

Det betyder, ifølge L&F, at der til næste år nu vil blive den nødvendige styring, som organisationen har efterspurgt og dermed sikret, at hver enkelt landmand har mulighed for at søge erstatning gennem den frivillige ordning, før man kan mødes af et eventuel obligatorisk krav.

- Landbrug & Fødevarer har gentagne gange understreget den kritisable styring på administrationsmodellen for målrettede efterafgrøder i år. Vi har lagt alt ind på at ordningen skulle ændres fremadrettet, og derfor glæder det os, at myndighederne gør noget ved det til næste år, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- Det er helt afgørende, at vores medlemmer ikke bliver tvunget til et krav om efterafgrøder, uden man først har fået muligheden for at søge et tilskud som erstatning, siger han.

Lavere indsatsbehov i 2018

Overordnet set er det samlede indsatsbehov i 2018, ifølge styrelsen, lavere end i 2017. Det skyldes blandt andet, at de forventede effekter af andre forhold, der reducerer belastningen, for eksempel etablering af vådområder, større høstudbytter, mindre landbrugsareal med videre er større i 2018 end i 2017. Der er derfor områder i 2018, som ikke længere har et indsatsbehov, men der er dog også områder, hvor indsatsbehovet er større end i 2017, skriver Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen vil i starten af december offentliggøre et elektronisk kort over indsatsbehovet og ansøgningsrunderne. Her er det muligt at se, om man har marker i et indsatsområde, og kan søge om tilskud. Du kan desuden se detaljerede oplysninger om de enkelte ID15-områder, som for eksempel indsatsbehov og i hvilken ansøgningsrunde, det er muligt at søge om tilskud. Kortene vil endvidere være tilgængelige i Internet Markort, når der åbnes for ansøgningsrunde den 1. februar 2018.