På trods af den lange og usædvanligt tørre sommer så vendte problemerne med oversvømmede arealer langs Skals og Vorning åer tilbage, så snart regnen begyndte at falde i efteråret, skriver Viborg Stifts Folkeblad. Årsagen til det er manglende grødeskæring og et nyt vådområde ved Skals. Det mener Skals og Vorning Ålaug.

På generalforsamlingen for nylig meldte 10 lodsejere sig indtil videre klar til om nødvendigt at føre retssag mod Viborg Kommune for at få kompensation for at deres jorde tæt ved de to åsystemer står under vand og dermed ikke kan bruges til landbrugsjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis samfundet ønsker, at det skal være sådan, at der er landbrugsjord, der ikke kan bruges på grund af for høje vandstande, så er det jo sådan, det er. Det kan vi ikke gøre noget ved. Vi mener så bare, at vi bør kompenseres for det tab, vi lider, så vi har mulighed for at købe noget andet jord. Tabet skal ikke bare falde tilbage på nogle få lodsejere, siger formanden for Skals og Vorning Ålaug, Ole Vagn Jensen til Viborg Stifts Folkeblad, der har landbrug ved Sjørring ved Tjele Langsø og jorde ned til Skals Å.

Han anslår at 10 procent af landbrugsjorden langs åerne er værdiløs på grund af oversvømmelser.

- Det er 6170 hektar til en samlet pris på 925 millioner kroner, som ikke kan bruges til noget, siger formanden, der kan notere sig en fordobling af antallet af medlemmer til over 70 i det forløbne år i ålauget.

På ålaugets generalforsamling for nylig havde man besøg af chefjurist Nikolaj Schultz fra Bæredygtigt Landbrug, der fortalte, hvordan organisationen kan hjælp med at forbedre og også undgå sager mod myndighederne for at få erstatning for den tabte jord, fortæller Ole Vagn Jensen.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad meldte 10 lodsejere på mødet sig indtil videre klar til at tage den kamp og bruge pengene på en eventuel retssag, og det går man videre med i det nye år. Ålauget har sendt et åbent brev ud til lodsejerne i ådalen langs Skals Å med overskriften "Er du parat til gratis ekspropriation af din jord?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

For meget vand

Problemet er, at der ikke skæres grøde og renses op i åerne i det omfang, som der er behov for at sikre vandgennemstrømningen, mener formanden.

I et brev til byrådets klima- og miljøudvalg fra slutningen af oktober, påpeger Ole Vagn Jensen, at Skals Å i en årrække ikke har kunnet lede det vand, der var i åen videre ud i Hjarbæk Fjord. Efter etableringen af det nye vådområde i Skals Å er strømrenden i hovedløbet gået fra 11,5 meter i bredden til 7,5 meter, og det virker som en flaskehals for vandet, mener lavet ifølge Viborg Stifts Folkeblad. Men også tilbageholdenhed i forhold til grødeskæring, og kloakseparering, hvor regnvand og spildevand holdes adskilt og regnvandet ledes ud i å-systemerne direkte giver ekstra vandmængder, der får vandstanden til at stige, understreger han.

- Vandparkering er ikke en mulighed. Vand vil ikke parkeres. Det vil ud i havet, og det kommer det, uanset hvad vi vil, skriver han i brevet til udvalget.

- De ekstra vandmængder er ikke taget højde for i det vandregulativ, der fortæller, hvor meget grøde, der skal skæres og sætter mål for den øvrige pleje i åerne. Og det håber vi, at kommunen gør noget ved. Det har været svært at komme igennem med vores synspunkter, men jeg synes, at jeg fornemmer, at der bliver lyttet mere nu, siger Ole Vagn Jensen til Viborg Stifts Folkeblad.