Det er nu muligt for landmænd, der vil afvikle deres landbrug, men stadig blive boende på ejendommen, at sælge jorden fra og stadig fastholde virksomhedsskatteordningen ved eksempelvis at bortforpagte den resterende jord eller udleje driftsbygningerne.

Det står nu klart, efter rådgivningsvirksomheden LMO for tredje gang på et halvt år har vundet over SKAT i Landsskatteretten med en sådan sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere har det været nødvendigt at købe eksempelvis en udlejningsejendom for, at det derved blev muligt for landmanden at fastholde anvendelse af virksomhedsordningen og dermed løbende afdrage det opsparede overskud.

Undgik at betale 2,6 millioner kroner i restskat

I den seneste sag, LMO har ført for en kunde, og som har været under behandling i mere end tre år, stod en forhenværende landmand til at skulle betale en restskat på 2,6 millioner kroner.

Det skyldes, at han for år tilbage solgte størstedelen af sin landbrugsjord fra, og dermed ændrede hans ejendom formelt set karakter fra landbrug til beboelse.

Efter frasalget bortforpagtede han den resterende jord samt udlejede driftsbygningerne. På konto for opsparet overskud (virksomhedsskatteordningen, red.) stod nu syv millioner kroner, som han blandt andet havde sparet op i forbindelse med salget af jorden.

Ifølge SKAT kunne virksomhedsskatteordningen ikke bruges til indtægter på en beboelsesejendom, hvor ejeren selv boede, eftersom dette overskud i deres øjne skulle regnes som kapitalindkomst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I grove træk ville det betyde, at landmanden skulle betale topskat af det opsparede overskud på syv millioner kroner, svarende til en restskat på 2,6 millioner kroner.

Den vurdering var LMO uenig i og førte efterfølgende sagen videre til Landsskatteretten, hvor LMO fik medhold. Med rettens ord undgik den nu forhenværende landmand dermed at skulle betale en restskat på 2,6 millioner kroner.

- På kundens vegne er vi naturligvis glade for, at Landsskatteretten har givet os medhold i sagen. Det betyder, at landmanden både sparer en stor restskat, ligesom han kan fortsætte med at anvende virksomhedsordningen, siger Mimi Shin Jensen, som er skatteekspert hos LMO og har ført sagen for landmanden.

Tredje sejr over SKAT

Foruden den seneste sag har LMO også fået medhold i to lignende sager i Landsskatteretten omkring erhvervsmæssig anvendelse af beboelsesejendomme i år.

Landsskatteretten har i alle tilfælde vurderet, at bortforpagtning af jord fra en landbrugsejendom, vurderet som beboelse, kan anses for erhvervsmæssig aktivitet efter en konkret vurdering, uafhængigt af om ejeren selv har bopæl på ejendommen eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I kraft af at det er den tredje afgørelse, og at en af afgørelserne er offentliggjort af SKAT selv, lægger dette op til, at vores tolkning nu er praksis i forhold til fremtidige sager, siger Mimi Shin Jensen og fortsætter:

- Landsskatterettens afgørelser betyder derfor, at vi nu står bedre rustede til lignende sager i fremtiden. Der kan ikke gives garantier, men vi står klart stærkere nu på området, end vi gjorde forinden de nye afgørelser.