Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

LMO: Vi skaber selv en ny krise

Af esu - 10. jan. 2018 KL. 14:06

LMO advarer mod hype af ny landbrugskrise. Det skaber unødig panik, mener direktør, der spår, at et styrket landbrug kan stå distancen.

Festen er forbi. Debatten om faldende priser skaber lige nu angst for en ny krise i dansk landbrug. Angst for at højkonjunkturen klinger af efter en periode præget af en relativt god indtjening hos de danske landmænd. Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

At tale om en krise, allerede inden den er en realitet, er dog direkte ødelæggende, mener direktøren i LMO, der er en af landbrugets førende rådgivningsvirksomheder:

- At skabe hype om en krise, vi ikke med sikkerhed ved kommer, er at skabe unødig panik. Det er direkte ødelæggende for de mange landmænd, der de seneste par år rent faktisk har formået at skabe vækst og højkonjuktur i erhvervet, understreger Jan Winther.

Gearet til at stå distancen

Sektoren har siden 2008 været igennem en hård krise, og det er først i løbet af 2016 at landmændenes indtjening igen er begyndt at stige. De højere priser i begyndelsen af 2017 betyder, at de fleste kvæg- og svineproducenter vil få fornuftige overskud i 2017.

En del landmænd døjer stadig med store gældsposter fra kriseårene, men selvom ikke alle landmænd har indhentet efterslæbet, er der dog ingen grund til panik, mener Jan Winther:

- Landmændene er vant til, at tingene går op og ned. Det er hverken første eller sidste gang, at landbruget oplever prisfald. Danske landmænd er nogle af verdens mest veluddannede, og kriseårene har lært dem, at de skal kunne omstille sig relativ hurtigt til nye metoder og nye markedsvilkår. Vi oplever et styrket landbrug, der er i højere grad er gearet til at stå distancen, fastslår direktøren.

Ville investere sig ud af krisen

Svineproducent Mads Niær Kristensen fra Silkeborg var i 2011 tæt på at dreje nøglen om. Som så mange andre landmænd forsøgte han at investere sig ud af krisen med investeringer i valuta, korn futures og udvidelser af bedriften:

- Vi havde haft alt for lidt fokus på at skabe en lønsom virksomhed og for meget fokus på bare at overleve. Men omkostningerne steg mig over hovedet og det samme gjorde gælden, fortæller svineproducenten.

Det var først da Mads Niær Kristensen med hjælp fra sin rådgiver fik lavet en handlingsplan og en forretningsstrategi, at situationen tog en afgørende drejning:

- Det var en aha oplevelse for mig. Pludselig blev produktionsomkostningerne helt tydelige. Vi skulle have fokus tilbage på driften og omkostningerne, og på hvordan vi kunne optimere produktiviteten i det daglige. Og pludselig begyndte vi at tjene penge igen, fortæller Mads Niær Kristensen.

Dygtigere forretningsmænd

Ifølge Jan Winther har kriseårene gjort landmændene til dygtigere forretningsmænd i et erhverv, hvor priserne senest har udviklet sig særdeles gunstigt - men nu er vendt igen:

- Landmændene er blevet langt stærkere og dygtigere til at drive. Men det kræver ikke bare, at landmanden er en dygtig virksomhedsleder. Det kræver også adgang til kapital. Derfor er det helt afgørende, at landmændene fortsat kan låne penge udefra. Derfor skal vi ikke selv tale erhvervet ned. Ellers bliver den en stopklods for en fortsat udvikling i landbruget, fastslår Jan Winther.

I dag omfatter Mads Niær Kristensens bedrift seks ejendomme, og aktiverne er steget fra 75 millioner kroner til 160 millioner kroner på bare 6-7 år.

- Jeg tror på, at man kan forberede sig på dtider. Det er sådan set ligegyldigt, om du handler med grise, korn eller mælk. Kend din produktionspris og dine omkostninger. Hav en plan og vær forberedt. Det er den eneste måde vi kan stå distancen, siger han.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame