En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet tyder på, at voksne mennesker, som arbejder i landbrug, er bedre beskyttet mod at udvikle overfølsomhed.

Ifølge Videnskab.dk har man længe vidst, at børn, som vokser op på landet, er bedre beskyttet mod overfølsomhed og allergi end børn i byerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu viser vores studie for første gang, at løbet ikke er kørt for de voksne. Ved at arbejde på landet kan man både forebygge og dæmpe almindelige former for overfølsomhed. I nogle tilfælde kan det endda fjerne overfølsomheden at rykke på landet, siger Grethe Elholm, som er forsker og post doc ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Allan Linneberg, som er overlæge ved Glostrup Hospital og forsker i allergi, kalder den nye undersøgelse et "solidt stykke arbejde".

- Men præcist, hvad det er ved livet på bondegården, som har gavnlig effekt på udviklingen af overfølsomhed, kan man dog ikke udlede af den nye undersøgelse, påpeger Allan Linneberg.

Fulgt i 15 år

Grethe Elholm forklarer, at forskerne har fulgt en stor gruppe landbrugselever og en tilsvarende gruppe af mennesker, som skulle ind i hæren.

Det lykkedes at følge 1.170 af deltagerne i forsøget igennem 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begyndelsen af undersøgelsen fik alle deltagerne lavet en såkaldt priktest - en hudtest, som kan vise, om man er overfølsom over for en række stoffer. I dette tilfælde testede forskerne for 15 almindelige stoffer, som er kendt for at give allergi.

Herudover fik forsøgspersonerne taget en blodprøve, som kunne give et mere præcist svar end priktesten på, om deltagerne var overfølsomme over for husstøvmider, græs, birkepollen og katte.

15 år efter undersøgelsens start opsøgte forskerne igen de samme forsøgspersoner og udførte de samme tests.

- På den måde kunne vi se, om der var sket en ændring i deres overfølsomhed i løbet af de 15 år. Og det var, siger Grethe Elholm og tilføjer:

- Det er selvfølgelig et fantastisk resultat. Men det betyder desværre ikke, at vi nu kan begynde at anbefale alle folk, som har overfølsomhed og allergi, at flytte på landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grethe Elholm understreger, at en ændring i en enkelt forsøgspersons overfølsomhed ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt forsøgspersonen er blevet mere eller mindre allergisk i løbet af de 15 år.