Landmænd i alle aldre er inviteret til Temaaften af LandboUngdom og Familie Landbruget Vest-Jylland hos rådgivningsvirksomheden Sagro. Målet er at blive klogere på, om der er et liv efter, at gården er solgt, og lige så interessant, så skal de unge landmænd tage stilling til, om der er et liv FØR gården er solgt, som er værd at forfølge. Familielandbruget og LandboUngdom har tidligere haft stor succes med fællesarrangementer, hvor medlemmerne matches og ejendomshandler bliver født.

- En del af vores medlemmer har passeret 60 år, og de skal nu til at forholde sig til et forestående salg af deres gård og til livet efter, at gården er solgt. Det særlige ved at være virksomhedsejer som landmand, er jo, at det samtidig har været hele familiens fælles hjem, så det er ikke blot en butik eller et fabrikslokale, som man forlader. Derfor har vi i samarbejde med LandboUngdom lavet en række arrangementer, hvor deres medlemmer mødes med vores, da de jo står i den anden ende af deres arbejdskarriere, og er klar til at springe ud som selvstændige, fortæller Lone Andersen, formand for Familielandbruget Vest-Jylland, om baggrunden for den kommende Temaaften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det særlige ved at være virksomhedsejer som landmand, er jo, at det samtidig har været hele familiens fælles hjem, så det er ikke blot en butik eller et fabrikslokale, som man forlader,

Lone Andersen, formand for Familielandbruget Vest-Jylland

Hver handel er unik

Arrangørerne har delt aftenen op, så der er oplæg afhængig af, om man er salgsklar landmand eller en ung købelysten landmand. De sidste oplæg holdes fælles for begge grupper, da de kommer til at handle om finansiering af ejendomshandlerne.

I løbet af de næste fem år forventes det, at 4.000 danske landbrug skal skifte ejere, da 4.000 selvstændige landmænd i dag er over 62 år. Det burde jo give julelys i øjnene på alle de unge landmænd, som går med drømmen om at blive selvstændig, men ifølge Kenneth Kjeldgaard, konsulent hos Seges Finans & Formue er der i dag ikke udsigt til, at det bliver nemt for de unge at erhverve sig et landbrug på traditionel vis.

?Det er i dag svært at få finansieret et ejerskifte, da de unge stilles over for højere egenkapitalkrav end tidligere. Når det så er sagt, så er der også mange løsningsmuligheder, da der kan laves et utal af individuelle løsninger af finansieringen. Mit budskab til både de ældre og yngre landmænd er, at de skal være bevidste om, hvordan markedet fungerer lige nu, og hvilke finansieringsmuligheder der findes, forklarer Kenneth Kjeldgaard. Han tilføjer, at trods den store mængde ejendomme, som formentlig snart sættes til salg, så er det umuligt at forudsige, om det vil have en påvirkning på priserne.

- I de seneste måneder har vi oplevet et lille prisopsving, og umiddelbart kan man forvente, at når udbuddet af ejendomme bliver større, så bliver der bedre muligheder for købere og sværere for sælgere, men man kan ikke sige det entydigt. Et ejerskifte er en proces, det kan ikke sættes ind i en fast skabelon i dag, da det er individuelle løsninger, påpeger Kenneth Kjeldgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unge landmænd er godt forberedte

To nyetablerede landmænd fortæller, hvordan de er kommet i gang som selvstændige. Det er Nikolaj Bjerrum, der i foråret 2016 købte en nødlidende ejendom på Salling og Johannes Mamsen, der den 17. januar 2017 overtager sin drømmebedrift.

- Unge landmænd i dag har en helt anden tilgang til gårdkøb, end den generation som nu er på vej ud af erhvervet. Når du køber et landbrug her i år 2017, så er det langt mere omfattende end, da de købte i 1970'erne eller 80'erne. Heldigvis er renterne med os i dag til forskel fra den gang, men kompleksiteten i et moderne landbrug er langt større i dag, og priserne er også meget forskellige, siger Lars Klausholt fra LandboUngdom MidtVest.

Hvad kan den bedre halvdel forvente?

De salgsklare landmænd kan glæde sig til et oplæg af socialrådgiver Solvejg Høj, som de seneste 20 år har arbejdet som socialkonsulent inden for landbruget. Hun vil give sit bud på, hvilke udfordringer de pensionerede landmænd kan vente sig, og ikke mindst hvad deres koner kan se frem til.

- Der skal arbejdes hårdt for at få en god pensionisttilværelse efter salget af gården. Det kan opleves som meget stille. Efter mange år hvor man har været omdrejningspunktet og leder på gården og så til, at man måske er flyttet ind i et lille parcelhus i byen. Derfor skal det store drive, som en selvstændig landmand har fastholdes, og han skal sammen med sin kone tage en alvorlig snak om, hvordan de fortsat kan støtte hinanden og give hinanden plads. Jeg tror, at mit bedste råd er, at både mand og kone skal sørge for at bibeholde et frirum, hvor man også kan være sig selv, fortæller Solvejg Høj. Hun vil ligeledes komme ind på, hvad det kræver at gennemføre et godt generationsskifte. Derefter vil Jens Ravn fra LandboGruppen fortælle, hvordan man gør sin ejendom salgsklar og salgsbar.

Sidst på aftenen bliver der muligheden for at landmænd, der gerne vil sælge deres ejedomme, møder de unge i Sælgers Corner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så skal der handles

Aftenen sluttes af med kaffe og mulighed for at de to generationer kan mødes i 'Sælgers corner'. Her er det op til den enkelte sælger selv at medbringe info, billeder med videre om ejendommen, som gerne skulle kunne fange de unge køberes interesse.

- Vi har eksempler på, at gårde er blevet handlet på baggrund af et af vores fællesarrangementer, så det er en oplagt mulighed for både købere og sælgere, at mødes den aften, siger Lone Andersen.