Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Liberal Alliance:Natur, klima og miljø bliver et tema ved valget

Af Marianne Nørmark - 1. feb. 2019 KL. 14:25

Carsten Bach (LA) arbejder for at styrke landbrugets konkurrencevilkår, så de konkurrerer på samme vilkår som andre EU-lande.

Hvad er LA's visioner for landbruget?

- Vi vil arbejde for, at erhvervet får gode rammevilkår, der sikrer en stabil og bæredygtig produktion. Dansk produktion er af høj kvalitet, men på grund af de stramme konkurrencevilkår er landbruget udfordret. Det er vores opfattelse, at landbruget kan skabe langt højere indtjening uden at belaste miljøet og naturen. Det kræver en målrettet indsats og et opgør med den øgede kontrol, landbruget oplever, samt lettelse af skatter og afgifter.

Bliver landbruget en del af valgtemaet?

- Regeringens klimaudspil vil helt sikkert blive drøftet. Hvorfor friholder Regeringen landbruget fra klimaindsatsen? Det vil man skulle forholde sig til. Svaret er afgørende for landbrugets rammevilkår.

Hvilke udfordringer står landbruget med?

- Nyere tal viser erhvervets store gældsætning, der til dels skyldes de højere jordpriser. Men gældsætningen skal især ses på bagkanten af den værste tørke. Erhvervet oplever, at EU-lovgivningen fortolkes og implementeres strengere i Danmark. Det skal vi gøre noget ved. Vores svar på løsning er afskaffelse af produktionsjordbeskatning, det vil forbedre likviditeten i et vist omfang og er en håndsrækning fra LAs side.

Hvordan ser du landbruget om 10 år?

- Vi skal have fokus på afviklingen af gælden, politisk skal vi give erhvervet mulighed for at arbejde sig ud af gælden og få sorte tal. På lang sigt har landbruget udfordringer i forhold til den overordnede politiske målsætning om, at vi skal være netto C02-neutral i 2050. Denne målsætning gælder også landbrugsproduktionen. Enten skal landbruget selv finde en løsning til at binde kulstoffet, ellers skal det øvrige samfund finde en løsning. Klimaspørgsmålet bliver en af de store og langsigtede udfordringer for landbruget.

Ser du flere pakker til landbruget i fremtiden?

- Vi vil hellere arbejde for at skabe rammevilkår, der sikrer en stabil og bæredygtig produktion i landbruget. Det er den opgave vi vil være med til at føre ud i livet. Landbruget skal have en sund økonomi, erhvervet kan investere i automatisering og ny teknologi, så produktiviteten øges. Det er nødvendigt for at kunne konkurrere på markedsvilkår. Innovation har måske været underprioritoret i erhvervet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame