Gule tørkepletter, alt for meget afsvedet rug uden kerner og sultne køer, der går rundt på udtørrede græsmarker. Det usædvanligt varme vejr har medført alvorlige problemer for de danske landmænd. Problemer der vil forsætte ind i det nye år, da der bliver mangel på foder.

Et kvalificeret bud på nuværende tidspunkt er tab på 3.000 kr. pr. hektar, hvilket svarer til 4,5 mia. kr. for det samlede danske landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har Landbrug & Fødevarer oprettet et tørke task force, der vil se på løsninger til at forbedre situationen for de ramte landmænd.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

- Vi er et ydmygt landbrug, der beder om hjælp i en force majeure-situation. Vi kommer ikke med hatten i hånden. Den hjælp, vi ønsker, er hjælp til selvhjælp, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Jordskat og momskredit

Formanden nævner blandt andet udsættelse af jordskat, momskreditter og forskudsbetaling af landbrugsstøtten.

- De to førstnævnte er ikke noget, der belaster statskassen og samfundet. Pengene betaler vi senere, men landbruget kan bruge likviditeten til at komme videre til næste høstperiode. Forskudsbetalingen er penge, vi under alle omstændigheder ville få et par måneder senere, men som kan give tiltrængt likviditet nu, skriver Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig arbejder Landbrug & Fødevarer for midlertidigt at få suspenderet regler, der forhindrer landmænd i at afbøde tørkens følger.

- Her er vi i dialog med myndigheder om tiltag som at udnytte biomassen på brakarealer, reglerne for efterafgrøder, muligheder for ammoniakbehandling af halm og ændret grovfoderandel for økologisk kvæg, siger formanden.

Men landmændene skal også hjælpe hinanden.

- Vi skal eksempelvis tænke foder til naboens kreaturer frem for at snitte halmen eller sende den til varmeværker. Og vi skal lokalt indgå i dialog med kommuner om dispensationer til at vande mere, siger Martin Merrild.