Lars Hvidtfeldt, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer, har ansøgt Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen om dispensation for skæringsdatoen 14. oktober i husdyrgødningsbekendtgørelsen, på grund af de usædvanligt store nedbørsmængder i perioden, hvor den flydende husdyrgødning skulle have været udbragt. Det skriver L&F i en pressemeddelelse.

Mange henvendelser

Lars Hvidtfeldt hæfter sig ved, at L&F og Seges har modtaget mange henvendelser fra landmænd, planteavlskonsulenter og maskinstationer, som fortæller om store problemer med at nå at få udbragt den fornødne mængde flydende husdyrgødning senest lørdag den 14. oktober.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Henvendelserne kommer på baggrund af de helt usædvanligt store mængder nedbør, som er faldet i perioden efter høst. Disse nedbørsmængder kommer oven i en stor mængde nedbør i høstperioden, som har forsinket høst og bjærgning af halm, skriver Lars Hvidtfeldt i brevet.

Begrundelser

Han sætter en række punkter op, som ifølge L&F begrunder en forlængelse af udbringsfristen. Det drejer sig foruden de store nedbørmængder også de konsekvenser, det har fået for bestemte typer bedrifter.

- På kvægbedrifter står der mange steder marker med uhøstet slætgræs, som endnu ikke har kunnet høstes på grund af regn. Derfor har det heller ikke været muligt at udbringe gylle på disse arealer, skriver Lars Hvidtfeldt, og fortsætter.

- Med de store mængder nedbør, som allerede nu er faldet dette efterår, kan det for-udsiges, at der vil komme ekstraordinært store mængder ekstra nedbør i gylletanke-ne, og det forstærker behovet for at udbringe gylle i efteråret yderligere. Alternativt vil mange landmænd kunne blive nødt til at udbringe gylle under ufavorable forhold i det meget tidlige forår.

Problem størt på øerne

Ud fra henvendelserne vurderer Seges og L&F, at behovet er størst på øerne, mens der især på de lettere jorde i Jylland vil være færre, som har behovet, skriver Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vurdere derfor, at man fortrinsvist vil have behov for at gøre brug af en forlængelse på øerne. Her er risikoen for nitratudvaskning generelt lavere end i Jylland, fordi jorden typisk er mere leret, og fordi vinternedbøren normalt er lavere end i Jylland, skriver han.

Han anmoder Esben Lunde Larsen om en hurtig sagsbehandling, da han mener, at det haster med at give landmænd og maskinstationer besked, så de kan kende deres handlemuligheder så hurtigt som muligt.