Der er gennemgående stor tilfredshed i Landbrug & Fødevarer med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens udkast til en ny Husdyrgodkendelseslov, som netop er sendt i høring

Det har været en lang proces, hvor fødevareerhvervet har ventet fem år på den nye lov, der blandt andet betyder, at reguleringen af arealerne fremover sker gennem generelle regler og ikke som en del af husdyrgodkendelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Hvidtfedlt fra Landbrug & Fødevarer siger til Maskinbladet, at Husdyrreguleringsudvalget allerede i 2011 anbefalede at "adskille mark og stald", og det er nu gennemført:

- Vi er glade for, at Esben Lunde Larsen har sat handling bag de mange ord. Vi hilser det meget velkomment med et paradigmeskifte også på miljøreguleringsområdet, siger Lars Hvidtfeldt.

Enkelte torne

Der er dog enkelte torne i buketten, herunder at det er en lov på mange hundrede sider, fordi man har valgt at ændre i den bestående lovgivning i stedet for at skrive en helt ny:

- Man burde have startet med et stykke blankt papir og skrive en ny lov. Det havde været mere rigtigt, fordi man går fra én fundamental måde at tænke på til en helt anden fundamental måde, når vi skal regulere vores husdyr. Koblingen mellem jord og stald er ikke helt væk. Alt, hvad der handler om håndtering af gødning, burde være i gødskningslovgivningen, og det der handler om regulering af vores husdyr med ammoniak, lugt og andre ting udelukkende var under Husdyrreguleringsloven. Det er uheldigt at blande de to ting sammen, siger han videre.

Skaber vækst

Lars Hvidtfeldt mener, at den nye lov kan bidrage til at skabe vækst og udviklingsmuligheder i fødevareerhvervet med forenklinger og afbureaukratiseringer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skyldes blandt andet, at de godkendelser, man får fremadrettet, ikke handler om, hvor mange dyr man har, men om belastningen af omgivelserne. Derved kan man bedre fylde stalden op i takt med, at man eksempelvis får en bedre foderudnyttelse og ny teknologi. Under den gamle lov risikerede landmændene, når de blev dygtigere og investerede i ny teknologi, at en vis procentdel af stalden skulle stå tom, fordi man regulerede efter antallet af dyreenheder og ikke så meget efter, hvad der kom ud. De nye regler betyder en bedre driftsøkonomi og udnyttelse af produktionssystemet. Desuden bliver hele godkendelsesprocessen nemmere, når man vil ændre noget, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Behøver ikke eje jord

Sidst, men ikke mindst, peger han på, at man ikke nødvendigvis skal eje jord for at have dyr:

- Dem, de vil, kan fokusere deres investeringer på det animalske område og så komme af med deres husdyrgødning til naboer eller biogasanlæg. Det giver en bedre kapitalisering af produktionsapparatet, slutter Lars Hvidtfeldt.