Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

L&F: Op til WHO og EU at fastsætte grænseværdi for nitrat i drikkevand

Af Mads Blenker - 14. feb. 2018 KL. 16:40

- Vi skal huske på, at vi i Danmark har godt og sikkert grundvand, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

En ny dansk undersøgelse viser, at der kan være en sammenhæng mellem nitratindholdet i drikkevandet og en øget risiko for tarmkræft. For den gruppe af danskere, der har været udsat for mest nitrat, konkluderes det i undersøgelsen, at risikoen for tyktarms- og endetarmskræft på cirka fem procent øges med 15 procent. Det vil sige til 5,75 procent. En stor del af det nitrat, der kan findes i dansk drikkevand, stammer fra landbruget. Det får dog ikke Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, til at genoverveje, hvor meget nitrat der må være i det danske drikkevand.

- Grænseværdien for nitrat i drikkevandet, som vi følger i dag, er fastsat af WHO og EU. Det er ikke længe siden, WHO var ude og bekræfte, at det var en god grænseværdi. Det må være op til WHO og EU at vurdere, om der skal sættes et nyt arbejde igang for at fastsætte en ny grænseværdi, siger han til Maskinbladet.

Selvom den nye undersøgelse allerede har trukket en del overskrifter i landsdækkende medier, men Lars Hvidtfeldt vil hellere glæde sig over, at mængden af nitrat i det danske grundvand er markant lavere i dag, end det tidligere har været.

- Vi skal huske på, at vi i Danmark har godt og sikkert grundvand. De sidste 30 år har vi reduceret nitratindholdet i grundvandet med 30-40 procent, siger han, men afviser dog ikke, at den nye rapport kan sætte gang i en debat om landbrugets effekt på grundvandet.

- Der er nok altid nogle, der vil prøve slå politisk plat på sådan noget. I stedet synes jeg, at vi skal glæde os over, at vi har en landbrugspakke, der sætter ind de steder, hvor der kunne være nogle udfordringer. Et eksempel er de målrettede efterafgrøder, som netop nu er ved at blive fordelt. De er med til at beskytte vores grundvand, og når landmændene tager ansvar som nu, gør det kun, at vores grundvand bliver yderligere sikret, siger Lars Hvidtfeldt.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame