Den meget kraftige bredspektrede antibiotika Colistin bliver brugt i stor stil i lande som Italien, Spanien og Tyskland. Det er et problem, da et voldsomt forbrug er med til at skabe resistens. Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, opfordrer i dag de europæiske politikere til at tage ansvar.

Hidtil har de europæiske sundhedsmyndigheder opfordret til en reduktion i forbruget af Colistin på 65 procent over en fire-årig periode. Men hvis det for alvor skal rykke noget, er der brug for lovgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et meget, meget alvorligt problem, som virkelig bekymrer mig både som menneske og landmand.

Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

- Det er en meget uambitiøs tilgang til problemet, siger Martin Merrild og fortsætter.

- Vi kan sagtens sige i Danmark, at det er godt, at vi har nogle andre regler, en anden holdning og styr på det. Men folk rejser jo på tværs af grænser og samler infektioner op og tager med hjem, og vi har som landmænd også behov for at handle dyr med hinanden.

Den danske antibiotikaindsats blev for nylig rost af EU-Kommissionen, som ligefrem fremhævede Danmark som et foregangsland, andre EU-lande bør kigge mod. Det er dog ikke nok, at komme med opfordringer, råd og vejledninger.

- Det er et meget, meget alvorligt problem, som virkelig bekymrer mig både som menneske og landmand. Det er klart at de lande, der har den kortsigtede tilgang til tingene og bare spreder antibiotika vil have en "her-og-nu-fordel", fordi det er en nem måde at rydde i de forskellige sygdomme på, siger Martin Merrild, der håber, at opråbet bliver taget alvorligt snarest.