De lokale vandråd er blevet overhørt i regeringens forslag til vandområdeplanerne.

Det mener Landbrug og Fødevarers viceformand Thor Gunnar Kofoed, der med sin tilkendegivelse nu er i samme båd som blandt andre Danmarks Sportsfiskerforbund og Enhedslisten, som også kritiserer forløbet omkring vandområdeplanenerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest har Øjvind Vilsholm kaldt miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i samråd for at svare på kritikken.

Det hilser Thor Gunnar Kofoed velkommen, men han mener dog ikke kritikken fra de to øvrige parter er dækkende.

- Vi (Landbrug og Fødevarer red.) er enige i en stor del af den kritik, der har ført til ønsket om et samråd. Men argumenterne bag samrådet er ikke dækkende, fordi det fremstår som om, der har været enighed om at lade en masse små vandløb blive i vandplanerne, skriver han i en mail til Maskinbladet og uddyber:

- Det har der nok været nogle steder, men andre steder har der tilsvarende været enighed om at tage små vandløb ud af planerne; det glemmer sportsfiskerne og politikerne bag samrådet meget belejligt at nævne. Men kritikken af, at de lokale indspil i stor grad bliver overset, er jeg helt enig i, lyder det.

De rigtige vandløb skal med

De lokale vandråd blev oprettet i 2014 og havde til formål at udpege de vandløb, der skulle indgå i vandområdeplanerne. Øjvind Vilsholm fra Enhedslisten har tidligere udtalt til Altinget, at han mener, miljøministeren tilsidesætter det store arbejde, de lokale vandråd har udført.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Sportsfiskerforbund har i et brev til miljøministeren bedt om, at forslaget om vandområdeplanerne bliver trukket tilbage, fordi grundlaget for forslaget ikke er tilstrækkeligt.

Men hans enighed med Enhedslisten og sportsfiskerne har stadig det overordnede formål at tjene landbruget, understreger han.

- Jeg er naturligvis helt og holdent på landmandens side. Og det tjener nu engang landbrugets interesser bedst, hvis de rigtige vandløb kommer med i planerne; og vi undgår de flade vandløb med store afvandingsinteresser tilknyttet, skriver han.

- Og vi holder fast i vores kritik af forløbet. Der er ikke blevet lyttet til de lokale i den her sag, hvilket er helt uacceptabelt, skriver Thor Gunnar Kofoed i mailen.

Antal kilometer ikke et mål

Viceformanden ønsker sig, at der bliver taget endnu flere vandløb ud af beskyttelsesplanerne. For hvis han kunne bestemme, havde man fokus på vandløbenes formål og potentialer frem for antal kilometer, der tages ud af planen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I givet fald ville der blive taget fuld højde for vandløbenes miljøpotentiale, og hvilken rolle de spiller i øvrigt; for eksempel i forbindelse med afvanding af dyrkede arealer og andre formål. Jeg mener fortsat, at der er for mange vandløb med, men det er ikke et mål i sig selv at sætte antal kilometer på; det kommer an på potentialet og anvendelsen, forklarer Thor Gunnar Kofoed i mailen.

Han mener dog godt, at der kan tages hensyn til naturen i samme ombæring, som man tager hensyn til afvanding.

- Men vandløbsudpegningerne skal helt sikkert have en stor tur mere frem mod de næste vandplaner, også så det tydeliggøres, at rigtig mange vandløb er stærkt modificerede, og at der derfor skal tages hensyn til formålet med modifikationerne ? nemlig afvanding. Men det udelukker ikke, at der tages hensyn til naturen, skriver han.

Bør ikke styres fra storbyerne

Derfor er et samarbejde om at varetage fleres interesser heller ikke langt væk, ifølge viceformanden.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at der er vandløb, hvor afvandingen er vigtig, og der aldrig kan komme målopfyldelse for både planter, smådyr og fisk, men hvor man kan blive enige om at forbedre forholdene for fiskene, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er det et ønske fra ham, at man kan finde løsninger, der ikke er styret fra storbyerne.

- Det vigtige for os i landbruget er bare, at det ikke kommer til at gå ud over vandafledningen. Og det er vigtigt, at det sker i tæt, lokal dialog. Man kan finde ud af meget sammen, bare der er frie rammer. Det skal ikke styres fra kontorer i hverken København, Odense eller Aarhus, skriver Thor Gunnar Kofoed.