Mandag havde Landbrug & Fødevarer inviteret Venstres naturordfører, Anni Matthiesen, på besøg hos to økonomiske landmænd for at tale om de nye anbefalinger fra Det Vaterinære Sundhedsråd.

Økologi-sektionen hos Landbrug & Fødevarer er bange for, at der er nogle uforudsete udfordringer med de nye anbefalinger fra Det Veterinære Sundhedsråds krav til opstaldning af for eksempel køer, der græsser ude om vinteren. Hvis anbefalingerne bliver tolket meget stramt, frygter økologichef hos Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, at mange landmænd vil afholde sig fra at lade deres køer gå ude om vinteren af frygt for bødestraf pga. mangelfulde læskure mv.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Regler i praksis

Kirsten Lund Hansen håber, at de nye krav vil kunne fungere i praksis

-Der er brug for at få lavet naturpleje på rigtig mange arealer rundt omkring i Danmark. Heldigvis er der mange økologer og andre landmænd, som gerne vil tilbyde deres dyr til den opgave. Men det er super vigtigt, at vi få reglerne til at fungere ordentligt i praksis, så det rent faktisk også kan lade sig gøre.

Hun tilføjer om anbefalingerne:

-Det nytter jo ikke noget, at man med en ene hånd stiller krav om, at der skal bygges læskure til dyrene, hvis man med den anden hånd siger, at det må man ikke på fredede arealer. Det er efter vores opfattelse også ude af proportioner at stille sådan et krav, hvis tilstrækkelig læ og ly kan sikres på andre måder, siger hun.

Lyttende ordfører

Venstres Anni Matthiesen, som var inviteret med mandag sagde efterfølgende sådan om anbefalingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De eksempler, jeg har set, viser, at der er noget, vi skal have set på rent politisk. For eksempel duer det jo ikke, at man fra en myndigheds side rigtig gerne vil have naturarealer afgræsset med dyr året rundt - blandt andet med hårdføre hesteracer. Men fra en anden myndigheds side stiller krav om at disse heste, i modsætning til andre dyr, skal tilses hver eneste dag, siger hun og tilføjer.

-Det giver heller ikke mening, at der stilles krav om, at der skal være læskure, hvis dyrene skal være på arealerne om vinteren, når der for eksempel er tale om bakkede arealer, hvor der altid kan findes læ, og hvor der også er masser af ly fra buske og træer.Det vil jeg rigtig gerne tage med tilbage til drøftelse med mine politiske kolleger på Christiansborg, hvor jeg er helt sikker på, at vi er mange, der gerne vil være med til at løse det her, så vi kan få flere dyr ud og lave naturpleje, afslutter hun.