Det er den ene del af et fælles udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening (DN), som de to organisationer fremlægger torsdag. De forestiller sig, at 100.000 hektar landbrugsjord omlægges til natur eller græsning. Det svarer til knap det dobbelte af Falsters areal.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en naturlig interesse i at få de dårlige jorder taget ud af landbrugsdrift. Det handler meget om at komme i gang. Det er en plan med store perspektiver i, men den kræver nogle penge, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, til avisen.

DN's præsident, Maria Reumert Gjerding, taler om en grøn milliard det første år.

- Det håber vi, at politikerne er villige til at skyde efter det her projekt, fordi man får så meget godt ud af det: Man får klimagevinster og genetablering af ådale, som kan bidrage til klimasikring, og landbruget kan dyrke den jord, det giver mest mening at dyrke. Det er bare en vanvittig god investering, siger hun til Politiken.

 I en pressmeddelelse uddyber parterne følgende.

- Vi er enige med DN om, at der gennem multifunktionelle jordfordelingsprojekter kan findes løsninger, der tilgodeser både landbrug og natur. Der er behov for et milliardbeløb i statsligt indskud til en jordfond til opkøb af puljejord og gennemførelse af jordfordelingsprojekter. Det skal sikre grundkapitalen og muliggøre yderligere investeringer fra andre private og lokale aktører.

Artiklen fortsætter efter annoncen


 - Vi mener, projekterne skal vokse nedefra, hvor løsningerne findes i tæt samspil mellem de lodsejere, der ønsker at bringe arealer i spil, myndighederne og lokalsamfund. Ambitionen er udtagning eller ekstensivering af op mod 100.000 hektar landbrugsjord til blandt andet mere sammenhængende natur, klimaindsats og håndtering af oversvømmelser.