DEBAT:

Er to eller 20 procent af det danske grundvand i ringe tilstand i forhold til nitrat?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er et spørgsmål, som er af stor betydning for landbruget, og det er derfor aldeles afgørende, at alle kender og arbejder med de korrekte data.

Det korrekte tal er naturligvis to procent, om end vi vurderer, at det reelt er endnu lavere, fordi Miljøstyrelsen ikke følger de retningslinjer, som EU har opstillet på området. Retningslinjerne siger, at hvis overvågningen af nitratindholdet indikerer ringe tilstand, så skal der følges op for at se om boringerne er repræsentative for kvaliteten, men det har styrelsen altså ganske uforståeligt valgt ikke at følge.

Vi har i Landbrug & Fødevarer rejst flere eksempler på grundvandsforekomster, hvor man bygger tilstandsvurderingen på boringer, der kun repræsenterer marginale mængder grundvand i en større grundvandsforekomst. Dette gælder blandt andet steder, hvor man inddrager brønde fra gartnerier, Loop-boringer på halvanden og tre meters dybde eller lader en sammenklumpning af boringer med særligt moniteringsfokus tælle med samme vægt som andre boringer i samme grundvandsforekomst.

Det er selvsagt ikke godt nok.

Endnu værre er, at nogle tror altså, at hele 20 procent af grundvandet er i ringe tilstand. Det er en fejlslutning, som sker fordi de danske myndigheder har indberettet data, som ikke på nogen måde er repræsentative for hele grundvandet. Lodret forkert, men ikke desto mindre data, som EU-Kommissionen tager for gode varer og adspurgt af en EU-parlamentariker angiver som status på det danske grundvand. EU tror altså, på baggrund af fejlagtige data, at der er mindst 10 gange flere problemer med nitrat, end i virkeligheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nødvenfigt, at der bliver gjort op med den fejlagtige tilstandsvurdering, så alle, både myndigheder og offentlighed, får et korrekt billede.

Vi har derfor sendt et brev til Miljøstyrelsen, hvor vi understreger nødvendigheden af, at man bliver langt bedre til at indberette de korrekte data, og ikke mindst at kommunikere dem klart og præcist.

Ingen, slet ikke den danske befolkning, skal være i tvivl om, at vores grundvand, trods masser af myter om det modsatte, er i glimrende tilstand.