Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har indkaldt landbruget og grønne organisationer til et vandtopmøde for at modernisere den lovgivning, der berører vandløbsområdet.

- Ministerens invitation er en direkte opfølgning på det beslutningsforslag, der blev fremsat for næsten to år siden. Nu må vi se, hvad initiativet munder ud i i sidste ende - men det er en god start at indkalde interessenterne, siger Lars Hvidtfeldt, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I invitationen skriver Esben Lunde Larsen:

- Der er brug for en modernisering af lovgivningen med relation til vandløbsområdet, hvis vi skal have en grundig og holdbar løsning. Vandløbslovgivningen skal tage højde for øget nedbør, og samtidig skal hensynet til naturen varetages, så vi lever op til vores internationale forpligtelser om at sikre rent vand i vandløbene og beskytte naturen.

Den udmelding vækker glæde hos Landbrug & Fødevarer:

- Vi er meget tilfredse med ministerens udmelding om balanceret fokus på vandafledning, natur og klimatilpasning, siger Lars Hvidtfeldt.

En anerkendelse

Hos Landbrug & Fødevarer mener man, at ministerens udmelding er en anerkendelse af synspunkterne hos Landbrug & Fødevarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser det som en anerkendelse af Landbrug & Fødevarers synspunkter om at tilstrækkelig vandafledning er en afgørende forudsætning for at kunne drive landbrug i Danmark. Det er naturligvis muligt at sikre både vandafledning og miljø. Vandløbenes evne til at lede vandet bort skal fremmes i mange vandløb, og nogle steder vil det nok betyde, at miljøet ikke vil have forrang længere, hvis forholdene skal tilpasses de kommende vandmængder fra nedbør, befæstede arealer, spildevand etc., siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

- At der med den nuværende lovgivning og praksis ved klagenævn og domstole ikke er tilstrækkkelig rum til at tilgodese det store og stigende afvandingsbehov. Men i mange vandløb er den nuværende praksis skadelig for afvandingen og samtidig ikke gavnlig for miljøet. Her kan ændrede regler og ændrede vandløbsprofiler føre til forbedrede forhold for både miljø, afvanding og muligheden for at klimasikre byer, infrastruktur og værdifulde dyrkningsarealer.

Lars Hvidtfeldt mener, at der skal satses på løsninger, der både tilgodeser natur og afvanding:

- At der fra nu af skal satses på løsninger, der tilgodeser både natur og afvanding og som kan håndtere behovet for klimatilpasning - de seneste 30 års forvaltning har haft et for enøjet fokus på miljø og natur, og vandløbenes helt afgørende betydning til vandafledning er blevet kørt i baggrunden. Vores håb er, at denne øvelse vil fremme samtænkningen og sætte fokus på de løsninger, der samlet set gavner mest, siger han og fortsætter:

- At forskellige forsøg på lappeløsninger - opfordringer til at leve op til regulativerne og reviderede grødeskæringsinstrukser - langt fra er nok. Fornyet og forbedret lovgivning og administration på vandløbsområdet skal løse flere udfordringer. Der er forbedringspotentiale alle steder, men vandafledningen har været forsømt længe. Det vil være et klogt sted at starte med at se på den - både love og regler og ved at indføre korrekte beregningsmetoder, der rent faktisk sikrer mod oversvømmelser og ikke bare er fiktive tal og numre i en formel.