Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

L&F: Mangel på glyphosat-afgørelse er meget beklagelig

Af mbl - 9. nov. 2017 KL. 14:49

EU har stadig ikke vedtaget en forlængelse af godkendelsen af glyphosat.

Det er yderst beklageligt, at det igen torsdag ikke lykkede at få sikret et flertal for forlængelse af godkendelsen af glyphosat. Allermest ærgerligt er det, at landene ikke stemmer med udgangspunkt i den faglighed der ligger i EU's eget system, men lader følelser bestemme.

Det vurderer Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, efter dagens afstemning, der ikke kunne udløse et kvalificeret flertal hverken for eller imod den femårige forlængelse af godkendelsen, som var foreslået.

Fjorten lande stemte for, ni imod og fem undlod at stemme. Kommissionen har meddelt, at den vil genfremsætte forslaget i slutningen af november, før den nuværende godkendelse udløber den 15. december.

- Jeg er meget bekymret over udviklingen. Vi kender alle til de enorme konsekvenser, hvis vi ikke får forlængelsen i hus. Det vil koste dansk landbrug én milliard kroner, og det vil skade miljø og klima. For eksempel ser vi ind i en totalt ændret dyrkningspraksis, som vil stort set umuliggøre nye behandlingsmetoder, for eksempel reduceret jordbehandling. Vores verdensledende frøproduktion vil blive voldsomt udfordret på konkurrenceevne og mulighed for at levere, hvad markedet efterspørger, hvis vi ikke har adgang til glyphosatmidler, siger Torben Hansen.

Han er særligt bekymret over, at der i processen ses bort fra fagligheden til fordel for politiske gevinster.

- Det er svært at forstå, at landene ikke bakker op om de myndigheder, der er udpeget til at forestå risikovurderingen. Vi føler os holdt som gidsler i et populistisk spil, hvor fagligheden er sat helt ud af spillet, siger Torben Hansen, der lover en fortsat hård kamp for at få en godkendelse i hus.

- Vi arbejder videre, så hårdt vi kan, men vi må konstatere, at vi er oppe mod interesser for hvem fakta fylder uendelig lidt.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame