Bruttoledigheden er uændret fra maj til juni. Den samlede arbejdsløshed var derfor i juni 126.000 personer. Ledighedsprocenten er dog for tredje måned i træk uændret på 4,7 procent af arbejdsstyrken. Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby vurderer, at ledigheden vil falde fremadrettet i takt med et fornyet opsving.

- Omend at ledigheden ikke falder i samme tempo som tidligere, så ser det stadig rigtig fornuftigt ud. Der bliver stadigvæk skabt jobs i Danmark, og i takt med, at opsvinget bider sig fast, er det min vurdering, at ledigheden vil falde yderligere, siger cheføkonom Thomas Søby.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En faldende ledighed åbner dog for en ny udfordring for dansk økonomi. En gammel kending, der ellers ikke har været aktuel siden midten af 2008.

- I takt med ledigheden falder, opstår mangel på visse typer af arbejdskraft. Hver fjerde fødevarevirksomhed svarede i vores seneste rundspørge, at deres produktion er begrænset af manglende adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det er min opfattelse, at andre brancher har lignende udfordringer. Det er et problem, som vi må og skal tage seriøst, hvis vi ikke skal tilbage til et overophedet arbejdsmarked, som i starten af 00?erne, siger cheføkonom Thomas Søby.

Problemet er Ikke kun mangel på hænder, men er i høj grad også et spørgsmål om mobilitet.

- Det er selvsagt vigtigt, at vi sikrer, at arbejdsmarkedet i de kommende år får tilført personer, danske såvel som udenlandske, med de rigtige kompetencer, men ligeså vigtigt er det, at vi får løst problemet med mobilitet. En stor del af udfordringerne er nemlig også geografisk, da det blandt amdet er virksomhederne uden for byerne, der har problemer med at finde de rigtige medarbejdere, siger Landbrug & Fødevarers cheføkonom Thomas Søby.